Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Slavlje prvih zavjeta na Trsatu

U subotu, 30. kolovoza, na spomen Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u poslijepodnevnim satima u Franjevačkom samostanu na Trsatu braća Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Franjevačke provincije sv. Jeronima položila su svoje prve zavjete. Zavjete u Redu Male braće za Provinciju sv. Jeronima položio je fra Antonio Gospić iz Župe Presvetog Srca Isusova u Zadru.

Misno slavlje u trsatskoj bazilici predvodio je fra Milan Krišto, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u suslavlju s fra Andrijom Bilokapićem, provincijalnim ministrom Franjevačke provincije sv. Jeronima, fra Krunoslavom Kocijanom, gvardijanom i čuvarom svetišta, te tridesetak braće svećenika.

Na početku slavlja sve je okupljene pozdravio fra Krunoslav Kocijan, gvardijan istaknuvši radost zajednica koje se danas obogaćuju braćom koja polažu privremene zavjete.  U uvodu u Misno slavlje provincijal Krišto pozdravio je okupljenu braću, roditelje i rodbinu novozavjetovanika te sve pozvao na kajanje i otvorenost za Božje praštanje i milosrđe.

Nakon navještaja Božje riječi fra Ivan Miklenić, magistar novaka, prozvao je poimence zavjetovanike koji su svoju spremnost izrekli riječima: “Evo me!”

U svojoj homiliji fra Milan Krišto naglasio je kako se ovim polaganjem zavjeta braća posvećuju u Božjoj volji koju su otkrivali i kroz vrijeme novicijata. Spomenuo je ljepotu darivanja vlastitog života kroz zavjete te istaknuo da je život po evanđelju najljepši dar Crkvi. Takav se život ponajviše ostvaruje i u osobnom susretu s Kristom iz kojeg proistječe čitavo naše poslanje zadobiveno još u krštenju. U jednostavnim slikama fra Milan je ocrtao i predanje sv. Franje, ali i pozvao braću da se utječu zagovoru Majke Božje koja je osluškivala Božju riječ i po njoj živjela.

Uslijedio je obred zavjetovanja u kojem su braća polažući svoje ruke u ruke svojih provincijalnih ministra izrekla obrazac zavjetovanja kojeg su potvrdili i vlastoručnim potpisom.

Na koncu slavlja svoju riječ okupljenima i braći novozavjetovanicima uputio je fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima. Fra Andrija je istaknuo kako se često u životu nameće pitanje: “Čemu sve ovo?” Tako može biti i u redovničkom posvećenju, ali odgovor na svaku patnju i križ, na svaku muku i nevolju u životu se pronalazi u riječi Crkve: “Znamo da si doistine uskrsnuo Božji Sine!” Istina je to vjere koja dodiruje i predanje zavjetovanika, rekao je fra Andrija, te ih pozvao da trajno rastu uz istinu Božje riječi u svetosti. Fra Andrija je iskoristio i prigodu čestitati obiteljima novozavjetovanika podsjećajući ih da darivanje svoje djece je također znak ljubavi i zrelosti.

Nakon završnog blagoslova, uzvanici su se kratko zadržali u druženju u samostanskoj blagovaonici.