Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Riječ naših bogoslova

Iz života bogoslovije

Skori početak nove akademske godine idealna je prilika da nešto kažemo o našoj bogoslovskoj zajednici koja će ove godine brojiti četiri bogoslova. Tako će na Filozofsko-teološkom Institutu Družbe Isusove završnu, petu godinu studija upisati fra Matija Jurišić, a četvrtu godinu fra Benjamin Milković, dok će fra Antonio Gospić upisati treću godinu, a fra Antonio Bašić prvu godinu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Najveća je novost da od ove godine zadarski bogoslovi više neće živjeti zajedno u Hercegovačkom franjevačkom samostanu u Dubravi, već će se u sklopu naše suradnje s Hrvatskom franjevačkom provincijom sv. Ćirila i Metoda, odsada upućivati u njihovu odgojnu kuću za bogoslove, koja se trenutno, zbog oštećenja klerikata na Kaptolu, nalazi u kapucinskom  samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi. Nakon zajedničke postulature i novicijata, ubuduće ćemo tako imati i zajedničku bogosloviju.

Prikladno je, na ovome mjestu, ukratko predstaviti novoga člana naše bogoslovske  zajednice – fra Antonija Bašića. Fra Antonio je rođen 23.svibnja 1994. godine te dolazi iz naše župe sv. Nikole Tavelića u Rijeci. Prije ulaska u samostan završio je Pomorsku školu Bakar te je plovio na brodovima duge plovidbe. Nakon položenih prvih zavjeta na Trsatu i kraćeg odmora odlazi u bogosloviju, gdje će živjeti s članovima zagrebačke franjevačke provincije. Iako nećemo živjeti zajedno, zbog blizine samostanâ koji su udaljeni svega desetak minuta hoda, sigurni smo da ćemo održavati bratsko zajedništvo te si i tako posvješćivati da smo pripadnici iste Provincije sv. Jeronima.

Naš život u Hercegovačkom franjevačkom samostanu i protekle je godine išao svojim uobičajenim tijekom. Treba naglasiti kako se tamo zaista osjećamo ugodno i prihvaćeno, kako na formalnoj razini glede prava i obveza, tako i na neformalnoj razini kroz svakodnevnu komunikaciju s braćom. Uz uobičajene obveze na fakultetu uključeni smo u razne samostanske aktivnosti poput ministriranja, pjevanja, čišćenja samostana te posluživanja na obrocima. Iako imamo dosta obveza na fakultetu i u samostanu, radosni smo kada možemo pomoći braći u našim samostanskim zajednicama, tako da uz uobičajeno služenje u Zadru i ljeti na Košljunu, možemo istaknuti kako smo na poziv fra Tomislava Hrstića ove godine sudjelovali u proslavi blagdana sv. Dujma u Splitu te u organizaciji i asistenciji sv. Mise koju je s Poljuda prenosila Hrvatska radiotelevizija.

Konačno, u nadi da ćemo i kroz ovu akademsku godinu biti u mogućnosti što više vremena provesti u samostanima naše Provincije te tako upoznati braću i pomoći im, molimo vas da nas se sjetite u molitvama, a poglavito vam na srce stavljamo naše bogoslove fra Matiju i fra Benjamina koji će se kroz ovu godinu intenzivno pripremati za polaganje svečanih zavjeta.

Gospodin vam dao mir!

fra Antonio Gospić