Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Regionalni susret braće u Puli i proslava imendana

U srijedu 10. svibnja na blagdan Gospe Trsatske, braća sjevernog dijela naše provincije održala su regionalni bratski susret u Samostanu sv. Antuna u Puli. Susretu je nazočio i provincijalni ministar fra Tomislav Šanko te braću izvijestio o dosadašnjem procesu restrukturiranja naše provincije te procesu suradnje s Hrvatskom franjevačkom provincijom sv. Ćirila i Metoda. Na susretu su bila braća iz Pule: fra Leopold, fra Diego i fra Job te fra Mate i fra Vito s Košljuna i fra Ivica s Raba . Sastanak je započeo molitvom trećeg časa u samostanskoj crkvi koju je predvodio gvardijan fra Leopold.

Drugi dio susreta započeo je upoznavanjem braće sa zaključcima nedavno održanog kapitula braće iz Zagrebačke provincije. Posebno se raspravljao o premještanju dosadašnje kuće postulature iz Samobora na područje samostana u kojem žive braća naše provincije. Bilo bi to ujedno i naše prvo međuprovincijsko bratstvo jer bi u taj samostan bio poslan i jedan brat iz Zagrebačke provincije.

Provincijal je upoznao braću i s ostalom problematikom kojom se trenutno bavimo u provinciji. Osvrnuli smo se tako na stanje nemoćne braće te obaveze koje nas očekuju u procesu svođenja naše provincije na ovisnu kustodiju. Fra Tomislav je izvjestio braću te ih pobliže upoznao sa stanjem u Argentini i nedavnim pohodom našoj braći koja tamo žive i djeluju. Rasprava je bila vrlo živa te su braća svojim pitanjima i raspravom pridonijala živosti susreta.


Nakon susreta braći su se pridružila braća konventualci iz Pule te smo zajednički, uživajući gostoprimstvo zajednice u Puli, uz prigodni objed, proslavili imendane fra Joba i fra Leopolda.