Regionalni susret braće u Dubrovniku

Zapisnik s Regionalnog susreta braće južne regije, Dubrovnik 21. 11. 2022. 

Na susretu su sudjelovala braća iz naših samostana u Rožatu, Slanom, Cavtatu, Pridvorju, Orebiću i Dubrovniku. Samo je nedostajao brat s Badije. Susret smo započeli molitvom Trećeg časa, te nastavili prigodnom meditacijom iz romana M. Dostojevskog, Braća Karamazovi, koju je meditativno čitao, fra Jozo Sopta, gvardijan Male braće. Među lijepim mislima i porukama ovog teksta, ističemo slijedeću; „Radi za zajednicu, a nagradu ne traži“.

Nakon meditacije, dogovorili smo mjesta  susreta u slijedećoj godini; u siječnju u Cavtatu, u ožujku u Slanom, u svibnju na Badiji. Fra Jozo je, u nastavku, istakao, da je cilj ovih susreta, obraditi trajni oblik formacije, istaknut u završnom dokumentu zadnjeg Generalnog kapitula, održanog 2021. godine. Dokument je naslovljen „Kao odgovor na poziv Duha Svetoga – Mala braća u Crkvi i svijetu“.

Tema ovog susreta je bila „Poziv na zahvalnost i obnovu naše vizije“.

Predavač je iz tog dokumenta posebno naglasio slijedeće točke;

  • Sam dokument se oslanja na zadnje enciklike Pape Franje, s primjenom na naš franjevački identitet.
  • Govori o jezgri našeg identiteta; o malenosti i zajedništvu.
  • Važnost dokumenta se osjeća iz činjenice, da u zadnjim desetljećima, što svi uočavamo, naš brod (Red) „tone“, zbog nedostatka zvanja.
  • Iako nas danas u svijetu ima oko 12 tisuća, riječ je o pretežno visokoj starosnoj dobi članova, posebno u nekim zemljama i provincijama.
  • Stoga se postavlja pitanje, kako izaći iz krize, pronalaziti dobra rješenja?
  • Mogući put jest Franjino načelo, da možemo i trebamo početi činiti nešto novo, „jer do sada nismo ništa učinili“. To nam ulijeva nadu i ohrabruje da se ne predajemo, nego hrabro nastavimo dalje.
  • Fra Josip je, pri kraju, iznio nekoliko osobnih zapažanja, koja potvrđuju poteškoće u kojima smo se našli; gašenje duha molitve, smanjenje zajedništva, nedostatak raspoloživosti da služimo drugima i naša samodostatnost (primjer naše izložbe u Klovićevim dvorima, povodom 800. obljetnice).

U razgovoru, nakon izlaganja, sudionici su iznijeli neke vlastite  primjere uzroka teškog stanja našeg Reda, ali naglasili i pozitivne iskorake, koji se čine, i koji nas ohrabruju i daju nadu. Susret smo završili zajedničkim bratskim objedom u samostanu.