Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Proslavljena svetkovina Bezgrešnog začeća BDM u Samostanu Male braće u Dubrovniku

Dana, 8. prosinca 2022., na Svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u samostanskoj crkvi Male Braće u Dubrovniku, svečano misno slavlje predslavio je mons. Roko Glasnović, biskup dubrovački uz koncelebraciju oko desetak svećenika te u zajedništvu s velikim brojem vjernika. Liturgijsko pjevanje animirao je veliki crkveni zbor Samostana.

Biskup je, u homiliji, pojasnio značenje i važnost Svetkovine, koja je proglašena dogmom 1854. godine. Budući da je vjernici često puta miješaju s Isusovim začećem, biskup je u homiliji naglasio kako je Marija dobila milost od Svevišnjega da bude začeta bez Istočnog grijeha i proživi zemaljski život bez grijeha; te svojim zagovorom i nama pomaže, živjeti odgovorno i zauzeto vrijeme iščekivanja Kristovog dolaska, ovogodišnjeg Božića i iščekivanje Krista na kraju vremena.

Lijepo je to pojasnio slikom dviju susjednih obitelji, od kojih je jedna stalno u svađi, a druga živi u miru i slozi. Tajna sloge ove zadnje jest u tome, što supružnici uvijek iznova priznaju da su u krivu, a kod drugih da su uvijek u pravu. Priznati vlastite slabosti, prvi je korak na putu obraćenja, istaknuo je biskup Roko.

Na kraju svečanog misnog slavlja, gvardijan Samostana Male Braće u Dubrovniku, fra Josip Sopta, zahvalio se najprije Bogu na ovim milostima, zatim je zahvalu uputio biskupu na dolasku i svečanom slavlju; zatim svećenicima, pjevačima i okupljenim vjernicima na sudjelovanju te kratko evocirao uspomene na negdašnja veličanstvena slavlja ove svetkovine u Male braće i tako potakao prisutne da se običaj i danas nastavi. Proslava je završila zajedničkom večerom u samostanskoj blagovaonici. Neka sve prati moćan zagovor Blažene Djevice Marije – Bezgrešne!

Iz Tajništva