Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova i jubileja Školskih sestara franjevki u Splitu

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, naslovnika splitske provincije Školskih sestara franjevki, u petak 16. lipnja u provincijskom središtu u Splitu, proslavljene su 60. i 50. obljetnica redovničkog života.

Dijamantni jubilej proslavile su s. Jozefina Ćosić, s. Ljubomira Kustura, s. Krescencija Domazet i s. Aleksija Marušić, dok su zlatni jubilej polustoljetnog služenja Bogu, Crkvi i narodu proslavile s. Zorislava Radić, s. Ivka Piplović, s. Klaudija Todorić, s. Ljiljana Todorić, s. Vedrana Ivišić, s. Silvana Klapež i s. Agneza Masnić. Svečanoj proslavi obljetnica redovničkog života prethodila je duhovna priprava za jubilantkinje u Zadru koju je predvodio p. Mirko Nikolić, DI.

Svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli na Lovretu predslavio je provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko u suslavlju s provincijalom Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivom Martinovićem, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom te još osmoricom svećenika i dvojicom đakona. Među suslaviteljima je bio i fra Josip Cvitković, gvardijan samostana Gospe od zdravlja i fra Kristijan Stipanović, župnik istoimene Župe na području koje se nalazi samostan sestara.

Osvrćući se u homiliji na liturgijska čitanja, fra Tomislav je istaknuo važnost malenosti i poniznosti u našem odnosu s Bogom. Božja otajstva ostaju skrivena velikima, dok maleni u svojoj poniznosti dopuštaju Bogu da obnavlja i preobražava njihov život. Govoreći o otajstvu Božjeg izabranja, naglasio je kako Božji odabir nikada nikoga ne isključuje. Bog, radi svoje slave, bira najmanje i najslabije, a njegovo izabranje u konačnici povećava dostojanstvo svih, naglasio je.

Svoju svemoć Bog iskazuje najviše milosrđem i praštanjem, a iz iskustva primljenog Božjeg milosrđa i naše srce uči opraštati. Milosrđe i opraštanje kriteriji su vjerodostojnosti našeg vjerničkog života i upravo smo po njima najsličniji svome Ocu, zaključio je fra Tomislav citirajući sv. Franju: „Ne dopusti da tvoj brat otiđe od tebe, a da u tvojim očima nije susreo milosrđe“.

Izvor: IKA // Foto: Školske sestre franjevke Krista Kralja Splitske provincije