Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Proslava sv. Nikole Tavelića u Rijeci na Krnjevu

U ponedjeljak,14.studenog, članovi župne zajednice sv. Nikole Tavelića u Rijeci, kao i vjernici iz drugih župa, okupili su se na Svečanom misnom slavlju kako bi molitvom i pjesmom proslavili dan zaštitnika župe. Ovom je događaju prethodila trodnevnica koju su vodili trsatski fratri a misu na sam župni blagdan predvodio je trsatski gvardijan i čuvar svetišta fra Krunoslav Kocijan.

Ovaj blagdan prvi je značajni događaj od nedavno dogovorene međuprovincijske suradnje dvaju franjevačkih provincija u Hrvatskoj, te su tom prilikom svečano slavlje došli uzveličati i provincijalni ministri, fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Čirila i Metoda. Osim svojom nazočnošću provincijski ministri su dobru suradnju pokazali i molitvom ali i toplinom i ljubavi koje su imali za okupljene vjernike kao i za brojnu braću svećenike koji su došli suslaviti misu.

Kroz trodnevnu pripravu imali smo prilike saznati više o životu sv. Nikole Tavelića a ono što je najvažnije jest to da se Nikola povezao s Bogom, Njega je posvuda tražio a najviše je ono Božje otkrivao u ljudima. Fra Krunoslav je prilikom propovijedi jasno prenio Nikolino djelovanje ali i sam trenutak mučeništva i smrti sv. Nikole Tavelića i njegove subraće.

Sv. Nikola Tavelić je svoj život dao za Boga a na nama je da naučimo, poput njega, darivati prije svega sebe sama i živjeti za druge u našoj svakodnevnici. Uz želju da nas svih zagovara sv. Nikola Tavelić prenosim riječi župnika fra Petra koji nas slikovito prikazuje kao brod na uzburkanom moru koji putuje prema luci spasa, vođeni jedrima Evanđelja, vjetrom Duha Svetoga, veslačima svecima i jedinim kormilarom Isusom Kristom.