Projekt novog Papinskog franjevačkog sveučilišta

Predraga braćo,
Gospodin vam udijelio mir!
Želimo podijeliti sa svima vama projekt koji započinje, projekt novog Papinskog franjevačkog Sveučilišta u Rimu.

Rađa se iz hoda kojeg smo odavno mi Generalni ministri Prvog Reda pokrenuli osluškujući Duha Svetog koji nam govori kako smo u ovim vremenima podjela i raščlambi pozvani istaknuti naš zajednički identitet potreban našem načinu života kao sinova sv. Franje, nasljednika njegova iskustva i spoznaje evanđeoskog života. Koliko god su nas povijest i različite sposobnosti i karizmatska isticanja podijelili, svjesni smo da je Red, rođen putem spoznaje Sv. Franje, jedan, a jedinstvo u različitosti je poziv na koji smo pozvani, da budemo uvjerljiv znak u događaju prisutnosti  i djelovanja Boga i zajedništva osoba.

Gledajući povijest iza sebe ne možemo negirati da su nas podijelila tumačenja i stajališta, ali je to povijest koju, u svjetlu znakova vremena nama danih, osjećamo i kao bogatstvo u različitostima tumačenja. I pritom nije nedostajalo zajedničkih doticaja dijeljenih u teološkim i duhovnim razmišljanjima, u prepoznavanju prvenstva ljubavi u obraćanju Bogu i njenom iskustvenom duhovnom djelovanju. Znakovi vremena koje živimo nam pokazuju, nadalje, da snage koje nam Gospodin želi udijeliti, neće biti izgubljene, nego nas potiču na zajedničku suradnju, zahvaljujući i zajedničkom  izvoru.

Pozvani smo na projekt i preko nagovora pape Franje koji nas je 4. listopada 2013. u Asizu potaknuo da budemo znak jedinstva zajedničkog franjevačkog identiteta.

To su motivi koji su nas pokrenuli u odluci donesenoj prošlog 2. listopada na našem redovnom godišnjem susretu u Asizu, da radimo na instituciji jedinstvenog Papinskog Franjevačkog Sveučilišta u Rimu. Vjerujemo, naime, da je došlo vrijeme za značajnu promjenu naših sadašnjih prisutnosti  u rimskom akademskom svijetu, čije snage ne trebaju nastaviti biti razdvojene, već skupljene u identitetu koji nas udružuje i na polju intelektualnog služenja.

Počevši od ovog postojećeg nasljeđa, želimo napraviti određeni hod, izraz novosti i jedinstva, za uvijek više kvalificiranu prisutnost s crkvenog i sveučilišnoga gledišta, koja će znati usmjeriti snage za značajniju i djelotvorniju intelektualnu službu.

Vjerujemo da se projekt jedinstvenog Franjevačkog Sveučilišta smješta u poslanje evangeliziranja koje je vlastito Crkvi, koje podrazumijeva prožimanje “načina razmišljanja iz snage istog Evanđelja, mjerila prosudbe, pravila djelovanja” čovjeka (Sapientia Christiana, n.1).

Kao izraz akademskog jedinstva franjevačke obitelji, obveza novog Sveučilišta biti će pažnja u vrednovanju osobitosti “mudrosti” prvenstva ljubavi franjevačke škole, nudeći novu snagu ovom smjeru naklonosti koje je u prošlosti različito gledano.

Ono je tradicija mišljenja i iskustva, koja danas, obasjana suvremenom crkvenom mišlju, potaknuta pitanjima i molbama čovjeka i kulture. može službovati kao obnovljeni konceptualni instrument, da izrazi riječima današnjeg čovjeka ljepotu božanskog života koje nastanjuje po milosti.

Profesori rimskih akademskih Centara su već kontaktirani i namjeravamo se koristiti naročito njihovim vrijednim doprinosom u hodu koji nas očekuje da ostvarimo ovaj zahtjevan, ali i divan projekt. Znamo da su i u Vatikanu, sve do najviših razina, radosni zbog ove inicijative, koja odgovara uputama Kongregacije za katoličku edukaciju rimskim sveučilištima.

Dali smo mandat Tajništvima formacije i studija u našim franjevačkim zajednicama da osnuju koordinacijsku skupinu koja će izraditi nacrt po etapama koji će nas odvesti u novu akademsku realnost do Uskrsa 2018. Tražimo suradnju od svih kako bi se razvilo i raslo ovo sjeme franjevačke vitalnosti koje svjedoči i želju za jedinstvom, pomirenjem i stvaranjem koje je potrebno svijetu.

Vaši ministri i sluge

Fr. Marco Tasca, OFMConv

Fr. Mauro Jöhri, OFMCapp

Fr. Michael A. Perry, OFM

Fr. Nicholas Polichnowski, TOR