Prof. Cooper posjetio Samostan sv. Frane u Zadru

Prof. Donal Cooper sa Sveučilišta Cambridge posjetio je Samostan sv. Frane u Zadru kako bi se informirao o umjetninama koje taj samostan posjeduje. Taj poznati stručnjak za srednjovjekovnu umjetnost napisao je 2009. u Londonu knjigu pod naslovom „Croatia: aspects of art, architecture and cultural heritage“.

Gvardijan Samostana sv. Frane fra Stipe Nosić primio je uvaženog gosta i pokazao mu samostanske dragocjenosti. Učinio je to iz zahvalnosti jer je taj stručnjak, na osnovu prije objavljenog stručnog članka o križu, još 2009. u Museo Amadeo Lia u gradu La Spezia u Italiji prepoznao križ koji je u noći između 26. i 27. travnja 1974. ukraden iz u muzeja Samostana sv. Frane.

Riječ je o iznimno vrijednom srebrenom križu iz prve polovice 14. stoljeća, važnom za hrvatsku kulturu i povijest. Na križu je, prema članku Marijane Kovačević „Ophodni križ-još jedan anžuvinski exvoto u Zadru?“, iz 2007., i lik kraljice Elizabete Kotromanić, koja je darovala novac za izradu škrinje sv. Šime. Nažalost, križ još uvijek nije vraćen u Zadar.