Premnio fra Željko Tolić

Velika tuga u Imotskoj krajini: u ranim jutarnjim satima u zagrebačkoj je bolnici, uoči Badnjaka, u 59. godini života preminuo omiljeni župnik iz Slivna fra Željko Tolić. Fra Željko Tolić bio je nekadašnji provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, profesor na splitskom KBF-u i župnik u Slivnu. Sveta misa služit će se u crkvi Svetog Frane u Imotskom u srijedu, 28. prosinca, u 13 sati, a nakon mise bit će sprovodni obredi na groblju Gospe od Anđela u Imotskom, objavili su iz Provincije.

Fra Željko Tolić se rodio se 2. travnja 1963. u Vinjanima, a nakon osnovne škole koju je pohađao u rodnom selu i Imotskom, upisao je srednju Franjevačku gimnaziju u Sinju, a potom i studij teologije i filozofije. Diplomirao je 1989. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 25. lipnja 1990. godine u Splitu. Doktorirao je crkvenu povijest na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 1999.

Početkom devedesetih bio je župnik u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, a nakon toga otišao je na doktorat u Rim. Bio je profesor u sinjskoj gimnaziji, a od 2001. i vikar provincije Split. Pet godina bio je na dužnosti provincijala, a nakon toga odlučio se vratiti u svoj Imotski, točnije u Silvno gdje je bio župnik u crkvi Sv. Trojstva.

– Nažalost, izgubio je borbu s opakom bolešću. Fra Željka ćemo se sjećati kao svećenika prekrasne propovijedi i čovjeka koji je svojim angažmanom gradio i uređivao Župu Slivno. Počivao u miru Božjem! – objavili su na Facebook stranici Općine Runovići.

Izvor: Slobodna Dalmacija