Preminuo fra Vlado Zahija

U ponedjeljak, 4. travnja u jutarnjim satima u Rijeci preminuo je u 83. godini života, 64. redovništva i 56. svećeništva fra Vlado Vjekoslav Zahija, član Provincije sv. Jeronima iz Zadra.

Fra Vlado, krsnim imenom Vjekoslav, rođen je 21. listopada 1939. u Vrbniku na otoku Krku od oca Ivana i majke Marije r. Hodanić. Kršten je u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Vrbniku 23. listopada 1939., a na istom mjestu primio je sakrament svete potvrde 24. kolovoza 1947. godine. Fra Vlado ulazi u novicijat 1957. u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu, gdje godinu kasnije polaže svoje prve zavjete u Franjevačkom redu. Započinje filozofsko-teološki studij u Samoboru, koji nastavlja kasnije na Visoko-bogoslovnoj školi u Zadru gdje 8. ožujka 1964. polaže svoje svečane zavjete. Za đakona je zaređen 4. travnja 1965. u Kalima u Zadarskoj nadbiskupiji, a za svećenika 29. lipnja 1965. u Katedrali sv. Stošije u Zadru po rukama mons. Marijana Oblaka, tada pomoćnog zadarskog biskupa.

Fra Vlado je službovao na više mjesta u našoj Provinciji. U više navrata vršio je različite službe u Samostanu sv. Antuna u Crikvenici, Samostanu sv. Bernardina u Kamporu, Samostanu Gospe Delorite na Kuni, Samostanu sv. Franje u Rovinju, Samostanu sv. Franje u Nerezinama, Župi Uzvišenja sv. Križa na Krapnju-Brodarici i drugdje. Od 1975. do 1982. djeluje u Njemačkoj i to kao kapelan u St. Vinzenzu u Göttingenu i Rüdesheimu. Godine 2015. premješten je iz Samostana sv. Franje u Rovinju u Samostan sv. Antuna u Puli gdje je živio svoje umirovljeničke dane. Prihvaćajući strpljivo teret bolesti i nemoći, te zahtijevajući stalnu medicinsku skrb i njegu, posljednje dane svojega života proživio je u Domu za starije i nemoćne osobe „Vita nova“ na Marinićima u Rijeci gdje je i preminuo blago u Gospodinu u ponedjeljak, 4. travnja 2022. u ranim jutarnjim satima.

Sprovodni obredi i sv. Misa zadušnica slavit će se u četvrtak, 7. travnja s početkom u 11 sati u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu.

Božjem milosrđu preporučamo dušu našega brata fra Vlade Zahije, a svim ožalošćenima želimo utjehu od Gospodina.

Osmrtnica – fra Vlado Zahija