Preminuo fra Ante Kekez, gvardijan Samostana sv. Frane u Zadru

U utorak, 24. studenog 2020., u Samostanu sv. Frane u Zadru iznenada je okrijepljen svetim sakramentima preminuo fra Ante Kekez u 57. godini života, 38. redovništva i 31. godini svećeništva. Sprovod fra Ante Kekeza bit će na Gradskom groblju u Zadru u četvrtak, 26. studenog u 11 sati. Sv. Misa zadušnica slavit će se odmah nakon sprovoda u Crkvi sv. Frane u Zadru.

Fra Ante Kekez, član je Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru. Rodio se u Hrvacama13. siječnja 1964. od oca Stipe i majke Ive r. Jerkan, gdje je završio i osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević, gdje je maturirao 1982. godine. Iste godine stupio je u novicijat u Zadru, a nastavio završivši ga na otoku Košljunu 1983. godine. Filozofsko-teološke studije studirao je u Makarskoj i završio u Zagrebu na Katoličkom bogoslovskom fakultetu (1984.-1990.).

Zaređen je za svećenika 10. lipnja 1990. godine na otoku Krapnju po rukama ondašnjeg šibenskog biskupa mons. Josipa Arnerića. Svoju mladu Misu slavio je 24. lipnja 1990. godine u rodnim Hrvacama. Uprava Provincije šalje ga na poslijediplomski studij u Rim gdje upisuje studij teologije sa specijalizacijom u evangelizaciji na Franjevačkom sveučilištu „Antonianum“. Magistarski rad pod nazivom „Svijet tehnike i nova evangelizacija“ obranio je u veljači 1993. godine.

Nakon povratka iz Rima, uprava Provincije ga šalje u Župu sv. Antuna u Pulu, gdje vrši službu vjeroučitelja u školi i župnog vikara. Od 1994. godine, kada biva premješten u Župu Presvetog Srca Isusova u Zadru, pa sve do 2003. godine, aktivno vrši službu župnog vikara i predstojnika kuće. Od 2003. do 2007. vrši službu župnika u župi Krapanj-Brodarica kod Šibenika. Od ljeta 2007. dolazi u Split u samostan sv. Ante na Poljudu i ostaje do ljeta 2012. godine vršeći službu  samostanskog vikara i ekonoma samostana i službu župnika na župe sv. Trojice u Splitu. Od ljeta 2012. godine član je i samostana sv. Duje u Kraju na otoku Pašmanu, gdje je bio povjerenik za tamošnji samostan. Od kolovoza 2019. godine gvardijan je Samostana sv. Frane u Zadru.

Uz brojne pastoralne obveze, fra Ante se bavio i spisateljskim radom kojim je revno pratio svoje pastoralno djelovanje i poslanje.  Priredio i objavio „Vjera i kultura duha“ zbornik radova vjerske mjesečne tribine u čast 65 godina postojanja i djelovanja Župe Presvetog Srca Isusova u Zadru. Zatim objavljuje knjigu „I oni govore“ posvećenu udruzi „Pro vita“ koja je proslavila svoju desetu godišnjicu postojanja i djelovanja. Poslije toga izišla je iz tiska knjiga koja nosi naslov „I oni su me razumjeli“ što je skup od 33 autorove meditacije izgovorene na Radio Zadru 2008. godine. Knjiga posvećena zajednici Cenacolo prigodom 25 godina postojanja i djelovanja zajednice te nosi naziv „Iz tame u svjetlo“, a bavi se problematikom droge i ovisnosti. Osim toga, izdao je i knjigu „Petica u školi evanđelja“ posvećena molitveno-katehetskoj grupi zvanoj „četvrtkaši“. Posljednja knjiga koju je objavio pod nazivom „U školi Padovanca“ donosi homilije, razmatranja i euharistijska klanjanja za slavlje utoraka sv. Ante na Poljudu.

Osmrtnica – fra Ante Kekez