Preminuo fra Aleksandar Longin

Osnažen vjerom u Kristovo uskrsnuće i okrijepljen svetim sakramentima u ponedjeljak, 23. prosinca, u Općoj bolnici Nova Gradiška u 80. godini života, 61. redovništva i 52. svećeništva preminuo je fra Aleksandar Longin, član Franjevačke provincije sv. Jeronima – Zadar.

Fra Aleksandar rođen je 9. rujna 1940. godine u Brbinju na Dugom Otoku od oca Petra i majke Ane r. Zelić. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u Zadru, ulazi 1955. godine u Sjemenište u Zadru. Franjevački habit oblači u novicijatu 1957. godine, a zatim nastavlja srednjoškolsko obrazovanje po polaganju privremenih zavjeta 1958. u Pazinu. Vojni rok je služio od 1961. do 1963. godine. Studirao je Teologiju u Zadru od 1963. do 1966., kada odlazi 1967. u Fiesole gdje 1968. godine diplomira, te je iste godine zaređen za svećenika. U Samostanu sv. Frane u Zadru slavi mladu Misu 7. srpnja 1968. godine.

Već iduće godine 1969. odlazi u Argentinu na pomoć braći u misijskom djelovanju među hrvatskim iseljeništvom gdje ostaje sve do 15. listopada 1994. godine. Diljem Argentine fra Aleksandar je vršio službe župnika, katehete, ispovjednika te je držao brojne duhovne nagovore.

Nakon povratka u Provinciju bio je kapelanom u Rijeci do 1995. kada odlazi u Samostan Gospe Delorita na Kunu. Osim toga, bio je na službi u samostanima Provincije u Rovinju, u Kraju i u Crikvenici. Od 2012. godine na službi je u Samostanu sv. Frane u Zadru gdje ostaje do mjesec dana prije svoje smrti. Naime, uslijed svoje bolesti, po preporuci liječnika, fra Aleksandar je hospitaliziran u Bolnici sv. Rafael u Strmcu koju vode braća Ivana od Boga gdje je po pogoršanju zdravstvenog stanja premješten u bolnicu u Novoj Gradiški kamo u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima i preminuo.

Sprovod fra Aleksandra Longina bit će na Gradskom groblju u Zadru u petak, 27. prosinca u 14 sati, a nakon sprovodnih obreda uslijedit će Misno slavlje u Samostanu sv. Frane u Zadru.

Neka Gospodin bratu našemu Aleksandru udijeli svoj mir i uvede ga u društvo nebesnika!