Preminuo fra Josip Vidas

U utorak, 5. svbnja 2022. godine u jutarnjim satima u Kliničkom bolničkom centru „Sušak“ u Rijeci preminuo je u 74. godini života, 56. godini redovništva i 47. godini svećeništva fra Josip Vidas, član Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.

Fra Josip Vidas rođen je 17. veljače 1948. godine u Novalji na otoku Pagu, od oca Ivana i majke Marije r. Kralj. Prvih šest razreda osnovne škole pohađao je u Novalji, a zadnje dvije godine pohađao je u Zadru. Srednju školu započeo je u Zadru gdje je uspješno položio prve dvije godine nakon kojih odlazi na Košljun u novicijat.

Završetkom godine novicijata nastavlja treću godinu srednje škole koju je pohađao u Pazinu. Vrijeme srednjoškolskog obrazovanja prekinuto mu je najprije zbog ulaska u novicijat, a zatim i zbog odsluženja vojnoga roka. Prve redovničke zavjete položio je 1966. godine u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu, a završetkom vojnoga roka nastavlja srednju školu u Splitu. Filozofsko-teološke studije započeo je u Dubrovniku 1969, pa sve do 1971. kada je uspješno završio drugu godinu. Treću godinu studija završio je u Makarskoj, dok je posljednje dvije godine studija završio u Jeruzalemu. Za svećenika je zaređen 22. prosinca 1974. godine, a mladu Misu slavio je 19. siječnja 1975. godine u Novalji.

Od 1974. do 1979. vrši službu župnoga vikara u Kamporu, a od 1975. do 1979. imenovan je i župnikom u Kamporu. 1979. godine postaje župnikom u Župi sv. Nikole biskupa u Rijeci i službu župnika vrši sve do 1991. kada je imenovan gvardijanom u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu. Nakon službe na Košljunu odlukom Uprave Provincije 2007. godine odlazi na novu službu u Pridvorje u Samostan sv. Vlaha. 2018. godine, nakon što je završio svoju službu u Samostanu Gospe Delorite na Kuni, ponovno dolazi u Rijeku u Samostan sv. Nikole gdje vrši službu župnoga vikara sve do svoje smrti.

Sprovodni obredi slavit će se u srijedu 11. svibnja u 11 sati na Gradskom groblju u Zadru. Misa zadušnica slavit će se nakon sprovodnih obreda u Crkvi sv. Frane. Sprovodne obrede prevodit će provincijalni ministar fra Tomislav Šanko.