Predstavljanje knjige „Postanak i razvitak franjevačke provincije u Dubrovniku“

U prostorijama samostana Mala braće u Dubrovniku u četvrtak 4. prosinca predstavljena je knjiga o počecima franjevaca u Dubrovniku. Autor ove knjige koja nosi naslov „Postanak i razvitak franjevačke provincije u Dubrovniku“ je malo poznati franjevac iz 17. stoljeća fra Hijacint Tvrković (1641-1693).  Djelo se čuva u rukopisu u Arhivu Male braće pod brojem 355. Ovo je prvo izdanje – editioprinceps toga dragocjenoga rukopisa. Rukopis je bio gotovo 200 godina izgubljen i nađen je u 20. stoljeću. Vrlo je malo poznat široj javnosti, dijelom i zbog lošega stanja.

Dugogodišnji bibliotekar Male braće fra Josip Sopta je rukopis nastojao spasiti. On je okupio više stručnjaka koji su mukotrpnim radom uspjeli rukopis pisan latinskim jezikom restaurirati, transkribirati i potom prevesti na hrvatski. Izdavač ovog djela je Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

 

Nakon kratkog životopisa samog autora, knjiga donosi opis rukopisa, izvore rukopisa, opis njegovog stanja, kao i povijest, te izvore Tvrtkovićeve povijesti i kratki sadržaj rukopisa, te napomene uz transkripciju i prijevod. Nakon toga slijedi središnji dio knjige, gdje se na više od 200 stranica donosi s lijeve strane transkripcija rukopisa, a na desnoj strani prijevod na hrvatski jezik.

Knjigu su predstavili: dr. Slavica Stojan, dr. Marijan Sivrić i dr. Josip Sopta. Nastupila je Frama Rožat, a predstavljanju su prisustvovali mnogobrojni zainteresirani, među kojima su bili i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kao i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić.