Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Posjet provincijalnog ministra kotorskom biskupu

U utorak 17. siječnja 2023. godine provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru, fra Tomislav Šanko, u pratnji provincijalnog definitora fra Josipa Sopte, dubrovačkog gvardijana, susreo se je s Kotorskim biskupom mons. Ivanom Štironjom u biskupskoj rezidenciji u Kotoru.

Susret je započeo objedom. U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi razgovaralo se o međusobnoj suradnji Franjevačke provincije sv. Jeronima i Kotorske biskupije na području grada Kotora. Ovaj grad donedavno je bio obilježen franjevačkim prisitstvom. Poseban znak toga vjekovnog svjedočenja života franjevačke braće ogleda se Samostanu Svete Klare. Samostan čuva bogatu knjižnicu s brojim vrijednim dijelima i inkunabulama.

Kotorski biskup mons. Ivan je svoje je goste nakon objeda poveo u kratak obilazak grada te su zajedno posjetili katedralu sv. Tripuna, bogatu katedralnu riznicu s vrijednmim relikvijarima, Crkvu sv. Marije u kojoj se čuva tijelo blažene Ozane i na kraju sam Samostan sv. Klare. Samostan je sada dijelom u vlasništvu sestara milosrdnica koje su biskupu i dvojici franjevaca ovom prilikom izrazile dobrodošlicu te ih kratko ugostile i pokazale crkvu, knjižnicu i ostale dijelove samostana. Nakon razgledavanja i susreta s časnim sestrama uslijedio je povrtak u biskupsku rezidenciju i kraći završni razgovor uz popodnevnu kavu.