“Pođi za mnom!” – Križni put u Godini posvećenog života

naskp2__medium

I danas Isus poziva svoje, želi da mu budemo vjerni i da ga ljubimo iznad svega. Isus žeđa za čovjekom. Neka se Isusova žeđ za nama prelije i u naša srca kako bismo istim žarom i mi žeđali za njim. Neka on zauzme cijelo naše biće, naše srce kako bismo mi, iz te Kristove, Učiteljeve punine, mogli dijeliti onima kojima smo poslani.
Evanđelja su nam zabilježila da Isus poziva Levija (Mateja) riječima: Pođi za mnom! (usp. Mt 9,9; Mk 14,2; Lk 5,27). Evanđelist Ivan (1,43) govori o pozivu prvih učenika, odnosno Filipa istim riječima: Pođi za mnom! Luka nam, također, pripovijeda o zahtjevima apostolskog poziva (usp. Lk 9,57-59) gdje Isusu netko govori kako će poći za njim gdje god treba. Međutim, Isus mu odgovara koliko je zahtjevan hod za njim riječima: “Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio” (lk 9,58).

Isusov poziv: Pođi za mnom! uključuje ljubav prema njemu veću od ičega, jaču od rodbinskih odnosa, veću i od ljubavi prema samome sebi. To podrazumijeva i nošenje križa za Isusom, u protivnom nismo Ga dostojni (usp. Mt 10,37-40).

U Godini posvećenog života donosimo križni put pod istim nazivom: Pođi za mnom.