Počela Generalna skupština Unije Manje braće Europe u Međugorju

Petnaesta Generalna skupština Unije Manje braće Europe – UFME (Unio Fratrum Minorum Europae) počela je u ponedjeljak 27. veljače večernjom misom u župnoj crkvi Sv. Jakova u Međugorju koju je predvodio aktualni predsjednik UFME dr. fra Miljenko Šteko, objavljeno je na portalu medjugorje-info.com.

Koncelebrirali su provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli kao i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić uz franjevce koji su pristigli u Međugorje tijekom dana.

Franjevački provincijali (OFM) svih europskih zemalja, zajedno s generalnim definitorima iz Europe, u kojoj djeluje više od šest tisuća franjevaca, sastaju se svake dvije godine u nekome od europskih gradova kako bi razmijenili iskustva te odredili smjernice budućeg djelovanja u skladu s vlastitom karizmom.

Ove godine skupština se održava u Međugorju od 27. veljače do 3. ožujka 2023. o temi „Budućnost UFME – od kud smo krenuli, gdje smo danas, što želimo biti“. U radu će sudjelovati i general Reda Manje braće fra Massimo Fusarelli te čitava Uprava Franjevačkoga reda. Na skupštini u Međugorju izabrat će se novi predsjednik, dopredsjednik, Stalno vijeće i glavni tajnik UFME, čije je sjedište u Bruxellesu.

 

Mise u danima skupštine će slaviti fra Massimo i mons. Sabino Iannuzzi, biskup Biskupije Castellaneta u Italiji, franjevac koji je 2015. godine bio predsjednik UFME.