Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Omiljeni splitski svećenik se dirljivim riječima oprostio od tragično preminulog kolege

Mnogi oplakuju smrt fra Ivana Kramara, gvardijana Franjevačkog samostana u Pridvorju, naselju u Konavlama. Svećenik je smrtno stradao u prometnoj nesreći, a dirljivim riječima na Facebooku od njega se oprostio i fra Ante Vučković, omiljeni profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Uz fotografiju preminulog fra Ivana, snimljenu na ljetu u Pridvorju napisao mu je sljedeće:

“Počivaj u miru Uskrsloga, dragi fra Ivo!

Vratio sam se sjećanjima i fotografijama u naš nedavni susret u tvom samostanu.

Bilo je ljeto. Smokve su bile zrele, plaže pune gostiju, a Konavle gotovo puste i prelijepe u ljetnom miru. S tobom su bila tvoja braća iz Bosne srebrene. Tvoja i naša. Fra Ivica i ja smo biciklima upoznavali Konavle. Htjeli smo samo kratko pozdraviti braću, a onda smo zasjeli. Pričali, smijali se i radovali. Slušali smo tvoju priču o samostanu u Pridvorju, o druženjima, koncertima u klaustru, gostovanjima zborova, misama, poeziji… Pokazivao si nam izložbu slika Sarajeva s početka prošlog stoljeća, spominjao braću franjevce i natuknicama opisao svoj životni put.

I sada je došao k svome kraju.

Iznenada, bez najave!

Nitko ne zna kada će i kako napustiti ovaj svijet. A još manje kako će on izgledati nakon odlaska.

Vraćam se ljetu koje jutros još nije zašlo i fotografijama koje su se dodirivale s tvojom pričom u kloštru. Puštam ih neka zarone u Svjetlost i molim Uskrsloga da te obasja i primi u ocean svoje ljubavi!

Hvala ti za gostoprimstvo, poklonjeno vrijeme i radost koju još uvijek slutim na ljetnim fotografijama iz Pridvorja.”

fra Ante Vučković