Održana VIII. sjednica Uprave Provincije u Zadru

VIII. sjednica Uprave naše Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri održana je u četvrtak 18. siječnja 2024. u Samostanu sv. Frane u Zadru. Na sjednici je istaknuto da će Generalni ministar fra Massimo Fusarelli u pratnji generalnog definitora fra Konrada Cholewe posjetiti našu Provinciju od 1. do 3. srpnja 2024. Tom prilikom organizirat će se i susret dvaju definitorija u Samostanu sv. Frane u Zadru 2. srpnja. Zadnjeg dana generalovog posjeta 3. srpnja pozivaju se sva braća naše Provincije na susret s generalnim ministrom i generalnim definitorom na kojem će biti prisutna oba definitorija te generalov delegat za proces prestrukturiranja naše provincije fra Domagoj Runje. Bit će to prilika za razgovor i bratski susret. O detaljima ovog susreta braća će biti obaviještena na vrijeme.

Također, Generalni ministar je odredio datum sljedećeg Kapitula naše Provincije koji će započeti okupljanjem braće na Uskrsni ponedjeljak 21. travnja 2025. Za mjesto održavanja Kapitula predlaže se samostan u Rovinju. Odlukom Generalnog ministra na tom će Kapitulu biti pozvana sva braća. Tada će Generalni ministar pred prisutnom braćom pročitati Dekret o proglašenju ovisne Kustodije. Nakon toga bit će imenovana nova uprava ovisne Kustodije koju određuje Generalni definitorij te će biti proglašeni Statuti Kustodije. Braća će na vrijeme biti obaviještena o svim ovim događanjima.

Nadalje, istaknuto je da će kanonska vizitacija provincijalnog ministra fra Tomislava Šanka započeti u ožujku 2024. Nakon vizitacije provincijalnog ministra, uslijedit će i vizitacija generalnog vizitatora kojega će imenovati Generalna uprava Reda. Braća će o ovome na vrijeme biti obaviještena, nakon što tajništvo Provincije potvrdi datume sa svim gvardijanima i predstojnicima.

Također, sastavljeni su nacrti novih Statuta ovisne kustodije koji su još u procesu dorade o čemu posebno važnu zadaću ima za to određena Komisija koja će do lipnja ove godine završiti Statute te će oni biti poslani svoj braći kako bi mogli uputiti svoje prijedloge ili primjedbe. Nadalje, tajnik za odgoj i obrazovanje i moderator trajnog obrazovanja fra Diego Deklić će u suradnji s Vijećem trajne formacije naše Konferencije te u dogovoru s provincijskim delegatom fra Domagojem Runjem definirati kalendar događaja trajne formacije za ovu godinu u koji će se uvrstiti i Kapitul na Rogožinama Provincije.

Odlučeno je da će biti otvorena službena Facebook stranica Provincije te se pozivaju braća da pošalju kratke izvještaje o događanjima po Provinciji. Braća se također potiču i da sve obavijesti pošalju na e-mail Tajništva kako bi novosti mogle biti objavljene na službenoj stranici Provincije. Između ostaloga, istaknuo je da će naša Provincija ove godine biti domaćin i organizator priprema koje prethode svečanom zavjetovanju braće.

fra Pavle Ivić
tajnik Provincije