Održan sastanak Povjerenstva PMOS JKP-a u Zagrebu

Sastanak Povjerenstva za pravdu, mir i očuvanje stvorenoga Južnoslavenske konferencije provincijala Reda manje braće održan je u četvrtak 21. ožujka u prostorima Samostana Svetog Križa na Sigetu u Zagrebu. Na sastanku su bili predsjedatelj fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, te predstavnici provincija: fra Franjo Radman (Franjevačka provincija Sv. Križa – Bosna Srebrena), fra Nikica Devčić koji je bio prisutan na daljinu (Franjevačka provincija sv. Jeronima), fra Krunoslav Kocijan (Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda), fra Bože Vuleta (Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja), koji je sudjelovao umjesto člana Povjerenstva fra Frane Čugure te fra Ante Bekavac (Franjevačka provincija Uznesenja Blažene Djevice Marije), koji je sudjelovao umjesto člana fra Mladena Vukšića.

Sastanak je započeo molitvom i kratkim upoznavanjem. Zatim je predsjedatelj fra Tomislav prenio pozdrave člana fra Maria Osredkara iz Provincija Sv. Križa, koji nije mogao doći na susret. Obavijestio je predstavnike provincija da je pokrenuto ukidanje Franjevačkog instituta za kulturu mira, koji je desetljećima djelovao pri Vijeću franjevačkih zajednica. Između ostaloga, sudionici su analizirali Pravilnik PMOS-a te ustanovili da je potrebno unijeti manje izmjene s obzirom na to da je pokrenuto ukidanje Franjevačkog instituta za kulturu mira.

Također, sudionici su istaknuli važnost poticanja zanimanja za pitanja PMOS-a u bratstvima, uključujući i odgojne kuće, putem tečajeva, slanjem informacija i katehetsko-liturgijskih materijala te putem akcija solidarnosti i drugih djelatnosti, što je sada preoblikovano i u Pravilniku. Tijekom susreta provedeni su i izbori za članove Povjerenstva. Tako će u sljedećem trogodištu, uz predsjedatelja fra Tomislava, odgovornost za sastanke i rad preuzeti koordinator fra Mladen Vukšić i tajnik fra Krunoslav Kocijan.

Zatim je uslijedila raspravo u kojoj je istaknuto da je potrebno više se posvetiti duhovnosti, odnosno posvješćivanju i oživljavanju temelja franjevačkog djelovanja, svjedočenja i življenja. Također je naglašeno da bi se ta tematika morala implementirati u početnu i trajnu formaciju. Nadalje, istaknuto je i da je potrebno okupiti sve provincijale i zadužene za PMOS, uz moguće uključivanje redovnica koje žive po franjevačkom pravilu, i izložiti što sve ulazi u ovo područje, a pozivajući se na Učiteljstvo Crkve i značajke franjevačke duhovnosti i teologije. Sudionici su zaključili da je potrebno ozbiljnije se preispitati u kontekstu doprinosa franjevačke duhovnosti i identiteta današnjem svijetu.

Sljedeći sastanak Povjerenstva trebao bi se održati u proljeće sljedeće godine. Sastanak je završen molitvom Časoslova i ručkom u zajedništvu sa samostanskim bratstvom koje je bilo domaćin.