Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Održan regionalni susret u Splitu

Dana, 22. ožujka 2023., održan je regionalni susret srednje-jadranske regije u Splitu. Susret je započeo zajedničkom molitvom Trećeg časa. Na početku je sve nazočne pozdravio fra Frano Delić, gvardijan na Poljudu te riječ prepustio predavaču fra Bojanu Rizvanu, definitoru Provincije i župniku Župe Presvetog Srca Isusova u Zadru.

Povodom završetka Generalnog kapitula Reda manje braće 2021., objavljena je poruka Generalnog ministra fra Massima Fusarellija pod naslovom „Odgovarajući na poziv Duha Svetoga kao Manja braća u Crkvi i svijetu“, koja sažima glavne zaključke Kapitula.

Na prošlom su susretu koji je održan u Samostanu sv. Frane u Zadru, predstavljene prve dvije točke poruke: „Poziv na zahvalnost i poziv na obnovu vizije Reda“. Nadovezujući se na prošlo predavanje koje se oslanja na navedeno Pismo, fra Bojan je najprije predstavio temu ovoga susreta „Poziv na obraćenje i pokoru“ koja se odnosi na treće poglavlje Pisma Generalnog ministra. Povezujući temu poziva na obraćenje s vremenom korizme i pripreme za Vazam, fra Bojan je istaknuo kako je „obraćenje sv. Franje Asiškog promijenilo lice svijeta i lice Crkve, a svi smo mi dionici te promjene. Mi živimo danas od obraćenja sv. Franje i svi koji žele vjerno živjeti karizmu sv. Franje donose njegovo lice u Crkvi i našem vremenu“.

Razlamajući sadržaj poruke Generalnog ministra koji se odnosi na ovo poglavlje o pokori, fra Bojan je naglasio stupove naše franjevačke duhovnosti, iskustvo trajnog obraćenja i život u pokori. Na početku je istaknuo značenje poziva preko kojeg smo pozvani na pokoru i obraćanje. Poziv je Božje traženje svakoga od nas. To pokazuje da nas Bog želi uz sebe kako bismo bili u zajedništvu s njime. Prepoznajući takav poziv znači da počinjemo živjeti svoju crkvenost koju ostvarujemo onda kada počnemo živjeti svoj vlastiti poziv. Sadržaj toga poziva je obraćenje kao stvarnost po kojoj Evanđelje ulazi u ovaj svijet. Obratiti se znači prepoznati svoju izgubljenost i daljine te zakoračiti u radost, istaknuo je fra Bojan.

Govoreći o obraćenju, istaknuo je kako je važno svoj život i svoje misli usklađivati s Kristovom „jer kad se čovjek jednom obrati, vjeruje kako život  pokore neće dopustiti da stvarni problemi zamagle svjetlo evanđelje“ ističući tri ključna problema o kojima progovara Generalni ministar, a to su zaštita maloljetnika, klerikalizam te financijska kriza koji svoje korijene imaju u neobraćenom životu.

Zaključio je kako u temelju svakog obraćenja stoji susret s Kristom. Iz tog susreta se rađa vjera koja stoji ili pada u važnim trenucima našega života. Govoreći o pokori, istaknuo je kako mi svoju pokoru ne možemo izvršiti bez svoje braće, prema riječima sv. Franje: „Gospodin mi je dao braću!“. Pozvani smo trajno se truditi biti i ostati sa svojom zajednicom. Život pokore je ostati vjeran Isusovoj riječi: „Ostanite u mojoj ljubavi!“.

Tajništvo Provincije