Održan Izvanredni kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Izvanredni kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda održan je u srijedu 5. i četvrtak 6. listopada u kući susreta Tabor u Samoboru.

Kapitul je održan pod predsjedanjem provincijalnog ministra fra Milana Krište. Na kapitulu je sudjelovao i generalni definitor za slavenske zemlje fra Konrad Cholewa te delegat generalnog ministra za provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Domagoj Runje. To je povijesni kapitul jer se izvanredni kapituli ne održavaju često već samo kada je potrebno riješiti pitanja od neke veće važnosti.

U čitavom Redu manje braće već se desetljećima nameće potreba prestrukturiranja provincija i međuprovincijske suradnje zbog smanjenja broja braće i velike starosne dobi braće u provincijama. S obzirom na Južnoslavensku konferenciju provincijalnih ministara prvi korak prestrukturiranja provincije odnosi se na Franjevačku provinciju sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Zadaća tog Izvanrednog kapitula je raspraviti o mogućnosti suradnje Provincije sv. Ćirila i Metoda s Franjevačkom provincijom sv. Jeronima te razmotriti mogućnost da Franjevačka provincija sv. Jeronima postane kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji.

Prema Generalnim statutima Reda manje braće, konačna odluka pripada Generalnom ministru, ali on prije nego što donese konačnu odluku želi čuti mišljenje i prijedlog braće tih dviju provincija, koji se mogu donijeti jedino na provincijskim kapitulima. Članovi Franjevačke provincije sv. Jeronima su na svome kapitulu ove godine izrazili želju da postanu kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji. Na kapitulu svoju odluku i prijedlog moraju donijeti i braća provincije sv. Ćirila i Metoda.

Održana su dva predavanja. Fra Milan Krišto iznio je prikaz dosadašnjeg hoda Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara prema Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Fra Ratko Radišić govorio je o prestrukturiranju provincija u Redu i Južnoslavenskoj konferenciji. Nakon izlaganja uslijedila je rasprava te je kapitul dao suglasnost da Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri postane kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda.

Nakon službenog dijela Kapitula uslijedila je sjednica definitorija na koju je bio pozvan i fra Tomislav Šanko, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Fra Tomislav se je zahvalio u ime svoje braće na odluci koja je donesena te poželio svima snage, strplivosti i Božjeg blagoslova u zajedničkom hodu.

Fra Domagoj Runje, generalov delegat za ovaj zajednički proces dviju provincija, također je zahvalio braći Hrvatske franjevačker provincije sv. Ćirila i Metoda na njihovoj odluci i svjedočenju bratske privrženosti i otvorenosti.

Na kraju se još jednom braći obratio i fra Konrad Cholewa, generalni definitor Reda odgovoran za našu konferenciju, te pohvalio braću što su ih više vodile vrijednosti bratstva i kvalitete zajedničkog života nego pitanje samih struktura rekavši: “Drago mi je što ste na Provinciju sv. Jeronima gledali kao na braću kojoj treba pomoći, a ne samo kao na samostane ili kuće koje treba spašavati.”.