Obnova Voštarnice u Dubrovniku u Samostanu Male braće

U vrtu poznatog franjevačkog Samostana Male braće u Dubrovniku obnovljena je kamena kuća – „Voštarnica“ izgrađena 1925. kao pogon za proizvodnju voštanih svijeća, o čemu je novinarima u ponedjeljak 16. svibnja na licu mjesta govorio vikar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Stipe Nosić.

Voštarnica je bila u funkciji proizvodnje svijeća sve do 27. travnja 1983., kada je nepažnjom izgorjela u požaru. Ostali su samo zidovi, koji su gotovo četrdeset godina narušavali vizuru povijesnog dijela Dubrovnika.

U prizemlju kuće uređena je višenamjenska dvorana koja može služiti u različite svrhe, kao što su: predavanja, kratki seminari, manji koncerti, izložbe, razna slavlja i slično. Dvorana je dobila ime „Sokol“ po poznatom glazbeniku fra Bernardinu Sokolu, ali i po barjaku društva Hrvatski Sokol iz 1905. koje je djelovalo u samostanu do početka Prvoga svjetskog rata, kada je zabranjeno.

U potkrovlju rekonstruirane zgrade napravljeno je šest sobica sa sanitarnim čvorovima. Sobe su prvenstveno bile zamišljene za smještaj siromašnih studenata. No, budući da je u međuvremenu u Dubrovniku izgrađen studentski dom koji je još uvijek nepopunjen, odustalo se od prvotne namjene, no zadržana je želja za pomoć studentima kroz financiranje putem stipendija što Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri već čini.

Nakon rekonstrukcije zgrade i fratarski vrt s najvećom zelenom površinom unutar zidna dobio je novu vrijednost, rekao je vikar Nosić, posebno kad ga se promatra sa zapadnog dijela zidina i s košarkaškog igrališta ispod Minčete.

Objekt kamene kuća, kao i cijeli povijesni dio Dubrovnika, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a te ga prigodom obnove nije bilo dopušteno rušiti. Stoga su franjevci na kapitulu Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, kojoj pripada Samostan Male braće, u travnju 2019. zaključili da kuću treba obnoviti. Učinjeno je to ne zato što bi malobrojnim redovnicima koji tu još žive trebao dodatni prostor, nego prvenstveno zbog toga što je ruševina posjetiteljima Dubrovnika nudila ružnu sliku o samostanu i Gradu, a posebno onima koji su je gledali s gradskih zidina.

Kod pripremnih poslova za obnovu utvrđeno je kako zgrada nije bila ni upisana u katastar. Nakon što je ishodovana građevinska dozvola za rekonstrukciju, kao i svi drugi potrebni dokumenti, radovi su započeli u siječnju 2021. godine. Gradska vlast je franjevcima dala dozvolu za korištenje gradske površine izvan zidina na koju je bila postavljena velika dizalica, što je bilo od velike pomoći u obnovi i bez čega bi cijeli proces bio jako otežan. Pomoću dizalice preko gradskih zidina dopreman je građevni materijal i odvožen otpad. Dizalica je na prostoru „paščare“ bila do 10. svibnja 2021., do kada je završena većina glavnih radova na objektu, a obnova je posve završena u rujnu 2021.

Zahtjev za izdavanje uporabne dozvole Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, Grada Dubrovnika, samostan je predao 19. listopada 2021. Tehnički pregled objekta obavljen je tek 24. ožujka 2022. Radove je kao glavni izvođač vodila tvrtka Spegra d. o. o. iz Splita sa svojim kooperantima, od kojih je većina bila iz Dubrovnika. Projekte su izradile tvrtke Ap-projekt d.o.o., Harmonik d.o.o. i Canosa inženjering d.o.o., a nadzor za investitora vodila je tvrtka Canosa inženjering d.o.o..

S izvođačem je uz obnovu kuće u vrtu ugovorena i prilagodba prilaza iz ulice Celestina Medovića, gdje je nekada postojala komunikacija između samostana i vrta. Za oba zahvata prema okončanim situacijama firmi Spegra d.o.o. plaćeno je s PDV-om 8.177.772,23 kuna, a od toga je državom proračunu u vidu PDV-a išlo 1.635.555,490 kuna. Investitor je bio Samostan Male braće, a novac je isključivo ušteđevina od prodanih ulaznica u klaustar i staru ljekarnu.

Možete pogledati slikovni prikaz obnove Voštarnice u Samostanu Mala Braća u Dubrovniku klikom na donju sliku.