Oblačenje franjevačkog habita na Trsatu

U petak, 23. kolovoza, u večernjim satima u Svetištu Majke Božje Trsatske započeli su novicijatsku godinu četvorica novaka, među kojima je i novak naše Provincije fra Antonio Gospić iz Župe Presvetog Srca Isusova, Zadar. Obred oblačenja predvodio je fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Provincije sv. Ćirila i Metoda u suslavlju s fra Andrijom Bilokapićem, provincijalnim ministrom Provincije sv. Jeronima – Zadar, te fra Tomislavom Faletarom, odgojiteljem novaka.  Na početku slavlja svu okupljenu braću pozdravio je fra Bernard Barbarić, gvardijan trsatskoga bratstva.

U homiliji fra Ilija pozdravivši pojedinačno braću novake, istaknuo je kako se u trenutku oblačenja franjevačkog habita samo po sebi nameću tri važne teme bez kojih je nezamisliv život novicijata. Ponajprije, spomenuo je fra Ilija, važno je prihvatiti kako je ovo godina kušnje te potaknuo novake da se ne boje kušnji jer upravo kroz njih im Gospodin udjeljuje svoju milost ako se hrabro odluče za njega. S druge strane, istaknuo je kako je lijepo događaj oblačenja promatrati i kao nastavak krsne teologije jer se upravo teologija redovništva razumijeva iz otajstva krštenja kojem smo pritjelovljeni Kristu. Povezujući elemente slavlja krštenja s obredom ulaska u redovnički život fra Ilija je naglasio potrebu spremnosti suobličavanja Kristu Gospodinu. Kao treći bitni element života u novicijatu, fra Ilija je izdvojio ambijent u kojem se ova godina novicijata odvija, a to je trsatsko svetište i okrilje Blažene Djevice Marije. Spomenuo je i kako je upravo na ovome mjestu bila nazaretska kućica u kojem je Krist odgojen te podsjetio novake kao i svu prisutnu braću o potrebi učenja i oblikovanja svojih stavova u školi evanđelja.

Na samom kraju obreda, novacima se i braći obratio fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar Provincije sv. Jeronima – Zadar koji je naglasio kako je franjevački način života traženje odgovora na objavu naše ljubljenosti. Citirajući papu u miru Benedikta XVI. kako sve kršćansko može stati u riječi ljubav, fra Andrija je spomenuo da u okrilju trsatskog svetišta ta ljubav se očituje u Blaženoj Djevici Mariji koju su najtiražniji američki časopisi izabrali za najveću ženu povijesti čovječanstva. Spomenuo je kako je Gospa najopjevanija žena, kako je otajstvo njezina života najviše uglazbenjeno, te kako je ušla u ljudska srca po svome Sinu Isusu Kristu i po Duhu Svetom. Istaknuo je kako je Blažena Djevica Marija odgovor na sve krize u kojima se nalazi suvremeni čovjek jer je dopustila da njezin život postane odgovor na Božju ljubav. Ta ljubav nije zasigurno patetika, nego je dramatika ljubavi koja je spremna živjeti križ. Zato je Gospa velika u malenosti, naglasio je fra Andrija, te pozvao novake da se po primjeru sv. Franje i sami trude biti maleni jer samo po našoj malenosti možemo biti zrcalo Božje ljubavi koje će ovaj svijet obasjavati novim svijetlom – Isusom Kristom.

Nakon čitavog slavlja i zajedničkog fotografiranja s novacima, nastavljeno je bratsko druženje. Više fotografija možete pogledati na: https://drive.google.com/drive/folders/16LNQRYNaMj8O0ZVDcUgnIAYOeUEiBQQt

Braći novacima od srca čestitamo želeći im obilje milosti u hodu za Gospodinom po primjeru sv. Franje iz Asiza.