Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Oblačenje franjevačkih novaka na Trsatu

U petak, 28. kolovoza, na blagdan sv. Augustina, redovničke zajednice Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra proslavili su u večernjim satima oblačenje habita četvorice braće novaka u Franjevačkom samostanu Gospe Trsatske u Rijeci. Za Franjevačku provinciju sv. Jeronima u novicijat je ušao fra Ljubinko Peula.

Obred oblačenja predvodio je fra Milan Krišto, provincijalni ministar franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda uz suslavlje fra Andrije Bilokapića, provincijalnog ministra franjevačke provincije sv. Jeronima te fra Ivana Miklenića, magistra novaka.

Na početku slavlja fra Milan je pozdravio svu braću, a osobito braću novake koja po ovom slavlju započinju godinu kušnje. U homiliji fra Milan se osvrnuo na naviještenu Božju riječ koja govori o Abrahamu. Lik Abrahama je slika čovjeka koji traži istinu i Boga, ali je i lik koji vežemo uz poziv, istaknuo je provincijal te rekao kako Gospodin Abrahama poziva na pokret. Isto se događa i u životu pozvanih, spomenuo je fra Milan te naveo kako je i  sv. Augustin bio čovjek traženja. Pozvani smo čuti Božji glas, a ne biti gluhi na njega. Zato odgovoriti na Božji poziv znači krenuti u avanturu s Bogom, a takav je život, život neizvjesnosti prepun Božjih obećanja. Bog je vjeran i daje uvijek više nego možemo zamisliti, rekao je fra Milan, te ga je zato potrebno slušati, i to dvostruko više nego govoriti. Abraham je pozvan iskoračiti kao i braća na ulasku u novicijat, podsjetio je fra Milan osvrćući se na naviješteno Evanđelje koje nas stavlja u ozračje Isusove molitve. Isus slavi Oca zbog malenosti, spomenuo je fra Milan te rekao kako sv. Franjo želi malenost jer je Bog uvijek manji i ne da se nadmašiti ni u tome smislu. Novicijat je vrijeme u kojem otkrivamo Božju malenost u svagdašnjem životu.

Fra Milan je naglasio kako novicijat nosi trenutke šutnje, osamljenosti i različite krize, ali kako se toga ne treba bojati jer bivaju primljeni u vrijeme kušnje, zato dok god imaju kušnji znaju da su na dobrom putu. U novicijatu ne ide sve glatko, istaknuo je fra Milan, zato kušnja želi roditi u duhovnom životu oblikovanje našeg života prema evanđelju. Franjo želi živjeti u Crkvi i imati za učitelja Krista Gospodina, slijediti njegove stope i nikada ne biti ispred njega. Provincijalni je ministar podsjetio kako se braća nalaze na svetom mjestu jer su u Svetištu Majke Božje Trsatske tragovi nazaretske kućice i sabrane molitve hodočasnika gdje obiteljsko ozračje Isusa, Marije i Josipa uče biti kod kuće u ljubavi Božjoj. Marija je kraljica anđela i zaštitnica bratstva, majka našega Reda, rekao je fra Milan i pozvao da Marija zagovara na ovome mjestu novake kako bi bili plodonosni u slušanju glasa Božjeg te se poput Marije stavili na raspolaganje Božji volji i njegovom svetom naumu.

Nakon molitve vjernika svoju je riječ uputio i fra Andrija Bilokapić, naš provincijalni ministar. Fra Andrija je naglasio kako je novicijat vrijeme pokore, a pokora nije popularna riječ, ali je blagoslovljena. Riječ pokora dolazi od riječi pokoriti se, a pokoren znači biti nadvladan, pobijeđen.

Fra Andrija je istaknuo braći: “Bit ćete zdravi samo tamo gdje ste slomljeni Božjom riječju. Gdje se nije dogodio taj lom, tamo smo pod gospodaricom smrću. Pokoriti se znači slomiti se Božjom riječju, a to je križ”, rekao je fra Andrija podsjećajući kako križ nije ukras, nego je božansko-ljudska drama ljubavi i boli, kao i čežnje Boga za čovjekom ali i čovjeka za Bogom. Pred križem otkrivamo Božju ljubav i milosrđe, istaknuo je fra Andrija govoreći kako je Božja svemoć u raspetosti i u jaslama, u ljubavi po kojoj nama postaje sličan. Križ nam objavljuje našu ljubljenost i našu grešnost od koje nas Bog želi osloboditi, rekao je novacima fra Andrija te im napomenuo kako Sotona ne može prihvatiti Isusovu malenost i njegovu nemoć ljubavi. Pozvani smo smilovati se Bogu i otvoriti se njegovoj ljubavi jer nam je tek tada nam duša kod kuće, zaključio je fra Andrija.

Nakon prigodnih riječi provincijalnih ministara, uslijedio je blagoslov novih redovničkih odijela koje je blagoslovio fra Ivan Miklenić, te oblačenje kandidata za novicijat. Na kraju slavlja svu okupljenu braću blagoslovio je predvoditelj obreda oblačenja fra Milan Krišto.