Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Objavljena nova knjiga fra Stanka Škunce „Histria sacra“

U kolovozu 2017. iz tiska je izišla nova knjiga našega fra Stanka Josipa Škunce naziva: “Histria sacra – svetci i osobe svetog života Istre”. Knjiga je tiskana u izdanju izdavačke kuće “Josip Turčinović” iz Pazina.

U knjizi su ukratko obrađeni svetci, blaženici, sluge Božje i osobe sveta života koji potječu iz Istre ili su dio svojega života proveli u Istri ili su pak na tim prostorima umrli. Sveukupno knjiga obrađuje živote 63 osobe.

Od naše braće franjevaca obrađeni su: Bl. Oton Pulski, Bl. Julijan iz Bala, Bl. Monald Koparski, Fra Bernardin Tomašić, o. Kornelije Hrelja, o. Danijel Hekić i drugi.

Iz Predgovora:

Svetci su najdragocjenije osobe jednog naroda, jedne zemlje, nekog kraja. Ti su ljudi otkrili smisao života, otkrili su Božju ljubav, te su svu svoju djelatnost usmjeravali cilju za koji su stvoreni. Oni su najljepše cvijeće na polju čovječanstva. Upravo ih zato uvijek ističemo i pružamo drugima za uzor. Istra, premda smještena na križanju različitih naroda i kultura, zbog svog geografskog položaja i prožimanja spomenutih kultura ipak predstavlja jedinstveno zaokruženo područje koje možemo zasebno, kao jednu cjelinu, iz različitih kutova promatrati. U ovom ćemo našem djelu pokušati sažeti sve ono što je zabilježeno i što je ostalo u sjećanju naroda o svetcima, blaženicima i svetačkim likovima kršćanstva Istre, bilo da su ovdje rođeni, bilo da su tu živjeli, bilo da se ovdje čuvaju njihovi zemni ostatci, ili da se, pak, u Istri posebno štuju. Opisat ćemo, dakle, one likove koji su povezani sa samim istarskim poluotokom, od Trsta prema jugu, s time što ćemo se pozabaviti i prvim vjerovjesnicima i mučenicima Akvilejskog patrijarhata, kojemu je Istra pripadala. Dakle, nije riječ samo o onima koje je Crkva proglasila svetima i blaženima, nego i o drugima koji su svetački živjeli te iza sebe ostavili lijepu uspomenu svetog života.