Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Objavljen „Kiparski brevijar“ fra Joakima Gregova Jakija

Još u lipnju ove godine iz tiska je izašla monografija koja govori o bogatom i vrijednom umjetničkom djelovanju našega fra Joakima Gregova Jakija pod nazivom”Kiparski brevijar”.

Zbir umjetničkih djela i molitava fra Jakija Gregova svjedoče o čudesnoj razmjeni Stvoritelja i njegova stvorenja našega brata fra Jakija. Ta suradnja s milošću Božjih talenata i darova izlivena u fra Jakijevu osobu, pokazuje kako se trudom i otvorenošću može postići vrlo mnogo i neizmjerno dragocjeno, ostavljajući pritom jasan i prepoznatljiv trag u povijesti umjetnosti našega naroda, ali i u povijesti spasenja Božjega naroda koji svoju spasopovijest piše na ovim prostorima.

“Prof. Andriana Ciprić odradila je veoma marno i stručno nemalu zadaću – skupivši rasuto, objedinila je u ovoj zahtjevnoj monografiji najveći dio radova akademskog kipara fra Joakima Jakija Gregova, nastalih tijekom 40 godina stvarateljskog umjetničkog rada.”

UMJESTO PREDGOVORA:

Ako sam i napravio nešto vrijedno i lijepo, to mi ne daje pravo na slavu, jer sam dužan talente od Boga dane razvijati na slavu Božju i ugodu ljudima!

Davno mi je profesor Ciaccia govorio: “Što god lijepog napraviš, uklopit će se u ljepotu tvoje zemlje, ući će u univerzum iz kojeg je i nastalo, ući će kao kap kiše u more, i ono će porasti za jednu kap, i nemoj se rastužiti ako to se i ne primjeti. Ti znaš i univerzum zna i to je dovoljno pred očima tvoga i moga Stvoritelja.”

fra Jaki