Obilježena 73. godišnjica smrti fra Bernardina Sokola

U povodu 73. obljetnice smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskoga glazbenika i mučenika, u četvrtak 28. rujna u župnoj crkvi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu služena je misa zadušnica, koju je predvodio fra Šimun Škibola uz sućuračkog župnika don Ivana Delića, pri čemu je nazočne ukratko upoznao s djelom i mučeništvom fra Bernardina Sokola.

Prije mise, u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu, kod spomen biste fra Bernardina Sokola don Ivan Delić izmolio je liturgijsku molitvu, nakon čega je dopredsjednik Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela “Bijaći” Milivoj Bratinčević održao kratko izlaganje o sućuračkom glazbeniku i mučeniku. Nakon izmoljenog odriješenja, brojni štovatelji fra Bernardina Sokola su pred njegovom brončanom spomen bistom položili vijence i zapalili svijeće, dok je župni zbor župe sv. Jurja m. otpjevao nekoliko pjesama u čast svog sumještanina.

U sklopu programa “Sjećanje na fra Bernardina Sokola u riječi i glazbi”, koji je po završetku mise održan u župnoj crkvi, nazočnima se obratio fra Bernardin Škunca, koji je u izlaganju govorio o velikom obilježavanju 130. obljetnice rođenja fra Bernardina Sokola, koje će se dogodine u svibnju održati pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela Bijaći, Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru i ostalih suorganizatora.

„Sljedeće godine, 2018., navršava se 130. obljetnica od rođenja dr. fra Bernardina Sokola (1888.-1944.), časnog i revnog franjevca, veoma cijenjenog i plodnog crkvenoga glazbenika i nevinog hrvatskog mučenika, rođenog u Kaštel Sućurcu 20. svibnja 1888., ubijenog od komunističkih partizana utapanjem u more s kamenom o vratu između otočića Badije kod Korčule i Orebića, dana 28. rujna 1944. Ova komemorativna večer, njemu posvećena, izraz je našeg dužnog poštovanja, ali i ponosa, jer fra Bernardin pred nama stoji kao sve sjajniji lik neprolaznog značenja”, istaknuo je fra Bernardin Škunca u uvodu.

„O čestitosti i nevinosti fra Bernardina Sokola, dovoljno je navesti riječi fra Berarda Barčića, nedavno preminuloga franjevca u 106. godini života, uzornog i svetog fratra, koji je s fra Bernardinom Sokolom proveo na Badiji pet godina, od 1938. do 1944. Spomenuti fra Berard je svjedok komunističkih zala, što je zapisao u knjizi „Ratna sjećanja jednog franjevca” (Zadar 2004.), u kojoj o fra Bernardinu kaže: ‘Tko pozna padra Bernardina Sokola, može posvjedočiti da je on bio plemenit čovjek, dobar redovnik i svećenik, glazbeni genij, zanesen u svoju glazbu, koji ne bi ni mrava zgazio. To mogu posvjedočiti svi koji su ga poznavali’ (str. 80), i na kraju dodaje: ‘Nečista savjest za stravično ubojstvo padre Bernardina Sokola, čestitoga fratra i glazbenoga velikana, i dalje se prekriva komunističkim lažima i floskulama’ (str. 81)”, rekao je Škunca.

„Naravno, takav sjaj jednog pravednika nije mogao ostati sakriven. Istina ima svoj neumoljivi hod i probija se usprkos svih lažnih snaga zločinaca. Našavši se u slobodi RH, odmah se pomišljalo na očitovanje fra Bernardina, tog velikog franjevca našoj javnosti. Tako se već početnih devedesetih godina počelo izvoditi Sokolova glazbena djela, od kojih Missa iubilaris u Splitu (1991.) i u Varaždinu (1992.), misa Gaudens gaudebo u Hvaru (1993.), a u širim krugovima i njegovi glazbeni moteti, napose jedanaest Angelusa. Godine 1994., u listopadu, o fra Bernardinu je održan komemorativni i stručni skup u Kaštel Sućurcu. Od početka devedesetih svake godine u Kaštel Sućurcu obavlja se svečana komemoraciju kod brončanog poprsja fra Bernardina. Godine 2010. muzikologinja Marija Riman objavila je veliku monografiju pod naslovom ‘Glazbenik fra Bernardin Sokol’.

Pored cjelovite obrade Sokolove glazbene ostavštine, u monografiji se može čitati da je, osim u Hrvatskoj, glazbeno djelo fra Bernardina Sokola imalo odjeka i izvan Hrvatske, primjerice u Sloveniji, Slovačkoj, Belgiji”, istaknuo je Škunca. „U želji da se osvijetli lik čovjeka i franjevca, glazbenika i mučenika komunističkog režima – fra Bernardina, u sve širem krugu njegovih prijatelja i poštovatelja rodila se želja da se prigoda 130. obljetnice od njegova rođenja iskoristi kao povod da se osvijetli njegov život i valorizira njegov glazbeni opus na nacionalnoj razini. Već je zamišljen, dobrim dijelom finaliziran i stavljen u rad program proslave. S radošću ističemo da se Dani održavaju pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, što je ona izrazila sjajnim riječima podrške našoj namjeri”, rekao je Škunca.

„U sklopu radnog i slavljeničkog okvirnog programa ‘Dana fra Bernardina Sokola, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika o 130. obljetnici rođenja (1888. – 2018.)’ dogodine će u svibnju u Kaštel Sućurcu biti održan znanstveni skup i koncert Sokolovih skladbi, dok će u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu u izvedbi ansambla Opere HNK u Splitu biti izvedena Missa iubilaris fra B. Sokola i izabrani moteti (iz Angelusa, i drugi). U franjevačkoj crkvi na Poljudu u Splitu bit će svečano euharistijsko slavlje uz sudjelovanje svih kaštelanskih župnih zborova, dok će po završetku liturgijskog slavlja – u znaku pučkog sudjelovanja – nastupiti pučki sastavi s prigodnim repertoarom iz pučke i klapske glazbene baštine”, istaknuo je Škunca.

Nakon fra Bernardina Škunce, kratko izlaganje o “glazbenom orisu fra Bernardina Sokola” održao je fra Stipica Grgat, dok su cijeli program upotpunili sućurački pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev kazivanjem pjesme “Smrt mučenika fra Bernardina Sokola” i Špiro Boban, operni pjevač HNK izvedbom fra Bernardinovih “Angelusa” i izvedbom skladbe “Svetom Anti” fra Ive Perana.

Izvor: IKA