Novi broj župnog lista „Rožat“

Novi broj župnog lista „Rožat“ tiskan je uz božićne blagdane, a kako u uvodniku ističe župnik i urednik dr. fra Jozo Sopta ovim brojem se željelo podsjetiti na problem duhovnih zvanja, osobito u Godini posvećenog života, kao i na „veliki doprinos redovnika i redovnica razvoju i održanju svekolikog napretka našeg naroda.“

Redovništvo je u Rijeci dubrovačkoj bilo snažno prisutno, od benediktinaca koji su iščezli u 14. stoljeću, preko franjevaca koji su i danas prisutni u ovom kraju. Oko 100 franjevaca potjecalo je iz vlasteonskih obitelji, ističe urednik dodajući da socijalne razlike nisu bile, kako se obično misli, prepreka redovničkom pozivu.

U novom broju redovita rubrika Kronika franjevačkog samostana Pohođenja Marijina Rožat od godine 1894. donosi pregled događanja od 1929. do 1931. godine, a među nezaboravljenim župnicima se podsjeća na života padra Petra Peterca. Tu su i tekstovi: Voda iz Šumeta u ranorenesansnom Dubrovniku (dr. Mara Marić), Ribari i ribarenje u Rijeci dubrovačkoj (Nikša Violić) i Običaj paljenja badnjaka u Rijeci dubrovačkoj u Knežici (Marko Jakov Gleđ). Osvrt na Obiteljsku školu Dubrovačke biskupije na kojoj je sudjelovalo šest obitelji iz župe Rožat donosi Josip Prkačin. Događanja u Frami kroz protekli period priredila je Paula Ivančić, a Kroniku župe i samostana Rožat župni vikar fra Drago Ljevar. Uz obavijesti o misama i rasporedu blagoslova obitelji, u novom broju nalazi se i statistika ove župne zajednice.

Na naslovnici je foptografija kipa Gospe Karmelske iz 18 st. iz crkve u Rožatu, a na zadnjoj korici je kapelica Male Gospe u Čempresati.

Angelina Tadić