Najava izložbe „fra Ambroz Testen – Rukopis izvan umjetničkih matrica“

Hrvatski muzej naivne umjetnosti organizira otvorenje izložbe „fra Ambroz Testen – Rukopis izvan umjetničkih matrica” u srijedu 26. listopada u 19 sati u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti. Autorica izložbe je Margarita Sveštarov Šimat. Izložba će biti otvorena do 13. studenoga.

Djelo fra Ambroza Testena (Loka pri Mengšu, Slovenija 1897. – Zadar, 1984.) nastajalo je u samozatajnosti autorova franjevačkog poziva. Međutim, od trenutka njegova otkrića i prve monografske publikacije 1982. godine, bilo je u javnosti visoko ocijenjeno zbog poetike i likovne autentičnosti. Testen je bio slikar samouk, brat laik, kuhar, vrtlar, čuvar muzeja i sakristan. Uronjen u samostansku duhovnost, bio je na margini svijeta. Proveo je život kao autsajder, vođen žudnjom za stvaranjem i nastojanjem da slikom pronikne u dramu, uzvišenost, dirljivost i jednostavnost života i vjere. Svoje nebrojene crteže i slike neštedimice je darivao ili ostavljao za sobom u samostanima nakon svakog premještaja, od kojih su mnogi danas beznadno izgubljeni.

Svaka njegova izložba privlačila je iznimnom osjetljivošću likovnog jezika, ekspresijom, emocionalnom i intuitivnom imaginacijom te unutrašnjom slobodom kojom je pristupao religioznim temama. Premda se Testen doticao i svjetovne tematike, njegov je veliki literarni izvor bila Danteova Božanstvena komedija – ona je uz duboki franjevački ethos bila zrcalo njegova kritičkog odnosa prema svijetu. Fra Ambroz Testen umro je u 87. godini života, nakon 63 godine redovništva koje je proveo u gotovo svim samostanima Franjevačke provincije Sv. Jeronima – Zadar, Košljun, Dubrovnik, Cavtat, Orebić, Kuna Pelješka, Krapanj, Kampor.

Ovu studijsku izložbu čini tridesetak crteža tušem, pastela i akvarela iz Testenova posljednjeg stvaralačkog razdoblja. Djela su posuđena iz Franjevačkog samostana Sv. Bernardina u Kamporu na otoku Rabu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te iz nekoliko privatnih zbirki. Neposredan poticaj ovoj izložbi jesu četiri Testenova crteža otkupljena za zbirku Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti između 2001. i 2008. godine zbog njegove pripadnosti heterogenim oblicima samouke umjetnosti izvan poznatih umjetničkih matrica. Ova izložba podsjeća i na to da se 2017. obilježava 120 godina od Testenova rođenja te da je minulo gotovo četiri desetljeća od trenutka kada je njegovo djelo ušlo u vidno polje javnosti i raster mnogolikih lica umjetnosti dvadesetog stoljeća.