Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Na Dančama pokopan fra Ivan Čutura

Na groblju na Dančama u Dubrovniku u srijedu 9. ožujka pokopan je fra Ivan Čutura, OFM, koji je posljednje dane redovničkog života proveo u samostanu Male braće u Dubrovniku. Misu zadušnicu u crkvi Sv. Marije na Dančama predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s fra Andrijom Bilokapićem, provincijalnim ministrom Franjevačke provincije sv. Jeronima. Sprovodne obrede predvodio je, prema starom običaju, prior dominikanskog samostana u Gradu fr. Matijas Lovro Farkaš.

Od pokojnika su se oprostili rodbina, redovnice, redovnici, svećenici, prijatelji i brojni vjernici. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor crkve Male braće. Na početku misnog slavlja biskup Uzinić udijelio je riječi utjehe svima okupljenima. Rekao je kako sprovod ima više dimenzija: “to je oproštaj od osobe koja je živjela s nama, čin suosjećanja onih s kojima je osoba bila i sprovod je posebna molitva za pokojnika za kojeg vjerujemo da sad živi život s Gospodinom”.

Biskup Uzinić je u homiliji izrazio iskreno suosjećanje braći i sestrama, rodbini i prijateljima te duhovnoj redovničkoj obitelji fra Ivana. “Uz iskrenu sućut sa svima vama želim podijeliti i vjeru koja toj sućuti daje jednu drukčiju dimenziju, vjeru koja je tako snažno i utješno progovorila kroz Isusove riječi u evanđelju, ‘zaista, kažem vam, dolazi čas kada će mrtvi čuti glas sina Božjega i kad ga čuju živjet će’, ove riječi trebaju za sve nas predstavljati utjehu”, rekao je biskup.

“Ne tražim volje svoje nego volje onoga koji me posla”, riječi su u kojima se očitava život fra Ivana, rekao je biskup Uzinić te dodao kako se upravo u tome pravcu treba ocrtavati život jednog svećenika. Biskup je poručio i kako je fra Ivan stavljajući sebe i svoj život na raspolaganje Bogu, ne tražeći svoje volje već volje onoga koji ga je poslao, bio Božja prisutnost onima kojima je kao svećenik bio poslan.
Nad odrom pokojnika riječi oproštaja i zahvale izrekao je i provincijal Bilokapić.

“Bio je dobroćudan čovjek, miran, koji nas je rado susretao s osmijehom, čovjek uz kojeg smo mogli doživjeti blizinu i svoje dostojanstvo. Pristao je biti Kristov vjernik i tu vjeru je živio cijeli život”, rekao je za pokojnika fra Andrija. Rekao je i kako je smrt baš tajna, otajstvo, te da svaki čovjek sluti da smrt ipak nije kraj jer čezne za životom. “Fra Ivan je unosio nadu u sebi, i dijelio ljudima koje je susretao, hvala fra Ivanu što se odazvao pozivu i bio našim bratom”, zaključio je provincijal Bilokapić.

Fra Veselko Grubišić, gvardijan franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku, pročitao je riječi sućuti i zahvalio svima, posebice njegovateljicama i sestrama u samostanu koje su se brinule o pokojniku.

Fra Ivan Čutura, OFM, preminuo je u ponedjeljak 7. ožujka u franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku, u 73. godini života, 55. redovništva i 47. svećeništva osnažen vjerom u Isusovo uskrsnuće i okrijepljen svetim sakramentima. Fra Ivan bio je član Franjevačke provincije sv. Jeronima – Zadar. Rođen je 12. veljače 1943. u Rastovači, BiH, od oca Petra i Ive r. Bešlić. Osnovnu školu završio je u Posušju, a gimnaziju u Pazinu. Teologiju je studirao u Zadru i u Firenzi (Italija). Za đakona je zaređen u Fiesole 1968. godine, a za svećenika u Firenzi 1969. godine. Živio je i radio u samostanima: Kotor, Kampor, Pula, Dubrovnik sv. Josip, Kuna na Pelješcu i u Rožatu. Smrt ga je zatekla u samostanu Male braće u Dubrovniku, gdje je proveo posljednje godine života, podnoseći strpljivo bolest, uz krunicu BDM koju je često molio.

Više fotografija pogledajte ovdje.

Video: https://youtu.be/aNVuNepX3Lc

https://youtu.be/GeQWYUDISgg

https://youtu.be/aaSEut-PPGA

https://youtu.be/CGFuYv-uvhU