Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Korizmena duhovna obnova u Rožatu

Korizmena duhovna obnova, od 16. do 19 ožujka. 2023., održana je u Župi Velike Gospe u Rožatu, a predvodio je isusovac pater Ivan Ike Mandurić. Uz njega bio je i „domaći sin“ ove župe, Stijepo Gleđ Markos, poznati glazbenik i kantautor duhovne glazbe koji je rođen u ovoj župi. Sve dane duhovne obnove, u misnim slavljima, ispovijedima i ostalim aktivnostima sudjelovali su župnik fra Tomislav Hrstić i župni vikar fra Veselko Grubišić.

Na samom početku duhovne obnove okupljene je pozdravio župnik fra Tomislav Hrstić, izrazivši zahvalnost pater Iki da dođe i potakne vjernike župe Rožat i mnoge druge koji su došli prvog dana na aktivnije življenje dara vjere, poručivši: „Ako vam je bilo večeras dobro onda potaknite i druge da nam se pridruže ovih dana u zajedništvu oko oltara i vremenu koje ćemo provesti uz Gospodina i program koji smo pripremili.“ Program duhovne obnove uključivao je molitvu krunice, pobožnost križnog puta, misna slavlja, nagovore te molitvu pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom kao završnu točku tijekom tri dana večernjeg molitvenog programa.

Prvog dana duhovne obnove p. Ike govorio je o stvarnosti samo dvaju duhovnih svjetova u kojima živimo – Kraljevstvu Isus Krista i kneževstvu Sotone. Pozvao je nazočne da posvjeste tu činjenicu te da odaberu služiti i djelovati kao kršćani, a ne živjeti u današnjem velikom problemu u kojem se nalaze vjernici, a to je „kulturološko kršćanstvo“ bez autentičnog življenja vjere. Drugog dana duhovne obnove tema je bila Božja ljubav prema nama, poticaj da uđemo u to otajstvo. „Sve stvoreno oko nas, i priroda, mora, planine, rijeke, zvijezde, sunce, mjesec, galaksije, sve je Bog to stvorio kako bi pokazao koliko mu je dragocjen čovjek. On je sve to za tebe stvorio, za tebe da ti kaže kako je sretan što izlaziš iz svoje grešnosti, svog ništavila i ulaziš u Njegovu sliku o tebi“, rekao je, između ostalog, pater Ike Mandurić te posvijestio da nas je Bog stvorio kao vrhunac svog stvaranja, i da on tu dimenziju vidi u nama svaki dan te da je to nepromijenjeno i samo u to trebamo povjerovati jer se Bog u svojim prosudbama ne vara, ne koleba, ne mijenja.

Ako nismo potkovani s Božjom ljubavlju, mi svoj život gradimo iz rane

Program obnove u subotu započeo je u jutarnjim satima kad je pater Ike bio na raspolaganju za osobne razgovore, nastavila se mogućnošću za ispovijed za koju je na raspolaganju bilo nekoliko svećenika. U popodnevnim satima održan je seminarski dio u kojem je pater Ike govorio o svom obraćanju od osobe koja je bila gotovo ateist do čovjeka koji gori za Kraljevstvo Božje. „Duh Sveti je ono što čini razliku od starog Ike koji je bio pun mrzovolje, ljutnje i ovog Ike koji stoji danas pred vama.“ Uslijedilo je misno slavlje kojeg je animirao pjesmom Stijepo Gleđ Markos, poznati glazbenik koji je rođen u župi Rožat.

Nakon mise Stijepo je podijelio svoje svjedočanstvo s nazočnima, među kojima je bilo i njegove rodbine i susjeda, rekavši kako mu nije lako svjedočiti među svojima, pogotovo jer se upravo te noći navršava 35. godina od pogibelji njegova oca, a to je upravo rana srca koja je obilježila njegovo djetinjstvo i ranu mladost. „Ako nismo potkovani s Božjom ljubavlju u srcu, mi svoj život gradimo iz rane, kao i vjerojatno neki među nama tu. Tako sam i ja tražio svoju vrijednost u mnogim stvarima. I napokon sam svoju vrijednost počeo nalaziti u svom glasu“,  rekao je Stijepo Gleđ i nastavio svjedočanstvo svog života do trenutka obraćenja koje se zbilo u Londonu kad je nakon životne ispovjedi predao svoj život Isusu Kristu.

U nedjelju, središnjim župnim misnim slavljem u 11 sati, s nakanom za očeve, završila je četverodnevna korizmena duhovna obnova. Misno slavlje održano je u klaustru samostana, te je na njemu sudjelovao velik broj vjernika župe Rožat i okolnih župa. U homiliji govorio je o ulozi oca prema likovima sv. Josipa i Davida koji se spominje u prvom čitanju. „Bog je kralju Davidu namijenio ulogu muža i oca, ali i ulogu kralja. Očinstvo je bilo njegova vrlo važna uloga. Tako i današnji očevi trebaju biti svjesni da nije moguće biti otac, a pri tome ne doprinositi društvu, obnašati neku ulogu u društvu. Otac ne brani svoju obitelj samo na pragu doma, nego je on taj koji dolazi u svoju obitelj s jasnoćom zbivanja u društvu. Otac je je netko tko je na bojištu, u znanosti, političkim zbivanjima, humanitarnim akcijama. Otac je netko tko bi trebao biti aktivan u svim zbivanjima važnim za društvo u kojem živi njegova obitelj i na taj način braniti svoju obitelj“, rekao je p. Ike i nastavio osvješćivati kako je za oca je vrlo važno da gradi i bude predvodnik odnosa prema Bogu u svojoj obitelji.

Djeca moraju vidjeti oca kako kleči pred Gospodinom

„To je uloga i crta oca koja se prepustila i pretpostavlja se da spada na ženu, što je potpuno netočno. Vidimo da je Bog u povijesti ulogu proroka i predvodnika u duhovnosti povjeravao muškarcima. To isto čini i Isus, a Katolička Crkva nastavlja s čvrstim uvjerenjem i dalje povjeravati svećeničku službu isključivo muškarcima. U tome se otkriva još jedna neotkrivena perspektiva uloge muževa u duhovnoj dimenziji. Kako bi djeca nasljedovala i išla putem pobožnosti, moraju vidjeti i oca da kleči pred Gospodinom, da njegov otac otvara molitvenik, križa se, ulazi u molitveni stav. Na taj način djeca vide da je pobožnost vrlo ozbiljna stvar te im se tako otvara perspektiva prema Bogu, prema duhovnom svijetu i prema duhovnom životu“, rekao je.

Prvopričesnici su izradili prigodne radove o temi Dana očeva te su djeca nazočnim očevima uručili svoje radove, dok su druga djeca ponijela radove svojim kućama obradovavši svoje očeve tim sitnim, ali bitnim poklonom za Dan očeva. Na kraju misnog slavlja župnik fra Tomislav je uputio riječ zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli ovu obnovu kroz četiri dana. Istaknuo je kako se ova duhovna obnova u župi dogodila nakon 14 godina od zadnje duhovne obnove. Najavio je sljedeću obnovu prigodom trodnevnice sv. Antuna koja se slavi u našem franjevačkom samostanu. Četverodnevna duhovna obnova organizirana je kao prva točka u programu proslave 900. godina od prvog spominjanja crkve Uznesenja Marijina u Rožatu koja je jedna od najstarijih marijanskih crkava u Hrvatskoj.

Marija Đurović