Komemoracija žrtava na Daksi

U utorak, 25. listopada, na otočiću Daksa ispred Dubrovnika, komemorirali smo obljetnicu stradanja nevino i bez suđenja pogubljenih 54 ugledna Dubrovčanina, koje su komunističke jugoslavenske vlasti bešćutno, nakon ulaska u Dubrovnik 18. listopada 1944 godine, dale uhititi. Među stradalnicima je bilo i sedam svećenika; dvojica braće naše Provincije, fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić, jedan isusovac, o. Petar Perica i četvorica dijecezanskih svećenika. Fra Gerard Barbir je 29..listopada umoran na groblju Boninovo.

Zauzimanjem udruge Daksa 1944./45,  našeg fra Joze Sopte i drugih dobrovoljaca, povodom proslave 50. obljetnice stradanja, podignuto je spomen obilježje pobijenima, oko kojega su se okupili i odali počast  predstavnici Grada Dubrovnika, Općine Konavle, članovi obitelji žrtava i udruge iz Makarske, Splita, Omiša, Varaždina i Dubrovnika, Družbe Braće hrvatskoga zmaja, udruga proisteklih iz Domovinskog rat, svećenici i organizatori komemoracije – Udruga Daksa 1944./45.

Molitvu u znak sjećanja na sve stradale predvodio je dubrovački biskup monsinjor Roko Glasnović.  Uvodnu riječ i povijesni kontekst stradanja iznio je fra Jozo Sopta, gvardijan Male Braće. U poslijepodnevnim satima, u kino dvorani prikazan je dokumentarni film o o. Petru Perici, autoru duhovnih pjesama; Rajska Djevo i Do nebesa nek se oriA u večernjim satima, u crkvi Male Braće, koncelebrirano misno slavlje, uz asistenciju svećenika i lijepo popunjenom crkvom, predslavio je gvardijan samostana.