Kapitul na rogožinama Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Kapitul na rogožinama Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda održao se u ponedjeljak 29. travnja 2024. u Kući susreta Tabor u Samoboru. Posljednji Kapitul na rogožinama održao se 2019. u Cerniku. Godine 2020. je bio redovni Kapitul, a 2021. nije održan zbog pandemije, dok su sljedeće dvije godine bili Izvanredni i redoviti Kapitul Provincije.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa nakon koje je voditelj Kuće fra Ivan Matić pristigloj braći zaželio dobrodošlicu. Provincijalni ministar fra Milan Krišto uputio je prigodnu riječ, osvrnuvši se na aktualne teme. Uz to, vikar Provincije fra Dragutin Bedeničić iznio je obljetnice braće.

Potom je ekonom fra Ivan Utješinović predstavio tijek obnove kaptolskog samostana i crkve sv. Franje. Zatim su se nazočnoj braći predstavili odgajanici: postulanti iz Rovinja, novaci s Trsata i braća juniori iz Zagreba koji su smješteni u kapucinskom samostanu u Dubravi.

Vrhunac Kapitula bilo je slavlje mise koju je predvodio provincijalni ministar fra Milan, zajedno s delegatom generalnog ministra za prestrukturiranje fra Domagojem Runjem i provincijalnim ministrom Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislavom Šankom i braćom svećenicima. Slavlje je nastavljeno zajedničkim blagovanjem u bratskom zajedništvu.

Izvor: Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda (uz izmjene)