Izvještaj s treće sjednice Koordinacije dviju provincijâ

U petak, 25. studenoga 2022., u Samostanu sv. Frane u Zadru održana je treća sjednica Koordinacije dviju provincijâ (Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda).

Sjednici su nazočili: fra Domagoj Runje, generalni delegat, fra Tomislav Šanko, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, fra Milan Krišto, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, te provincijski vikari spomenutih provincijâ fra Stipe Nosić i fra Dragutin Bedeničić.

Nakon molitve uslijedilo je planiranje hodograma Koordinacije za slijedeću godinu. Naime, nakon slavlja Izvanrednog provincijskog kapitula Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 6. listopada 2022. Koordinacija dviju provincijâ trebat će konkretizirati određene korake zajedničke suradnje ovih dviju provincijâ kako je to već i određeno sadržajem dekreta kojega je dobio fra Domagoj Runje imenovanjem Generalnog delegata.

U tu svrhu dogovoren je datum zajedničke sjednice dvaju definitorijâ 13. i 14. ožujka 2023. u Samostanu sv. Franje u Rovinju. Jednako tako spomenut je zajednički sastanak Tajništava za evangelizaciju i misije te za formaciju i studije, kao i formiranje komisija provincijskih ekonoma i zakonskih predstavnika provincijâ, što će sve sazivati fra Domagoj Runje.

Isto tako bit će uspostavljena i pravna komisija za sastavljanje statuta i rješavanje pravnih pitanja za čije članove su jednoglasno izabrani: fra Ratko Radišić, fra Bojan Rizvan i fra Marko Mrše. Generalni delegat trebat će potaknuti i pratiti stvaranje međuprovincijskog mjesnog bratstva sastavljenog od članova obiju provincijâ. Sjednica je završena molitvom i dogovorom da sljedeće zasjedanje Koordinacije bude u ponedjeljak 13. ožujka 2023. u Samostanu sv. Franje u Rovinju.