Izvještaj s 3. sjednice Skupštine dvaju definitorijâ

U Kući susreta Tabor održana je u ponedjeljak 27. i utorak 28. svibnja 2024. treća sjednica Skupštine dvaju definitorijâ, tj. provincijskih uprava Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda pod predsjedanjem generalnog delegata fra Domagoja Runje.

Nakon uvodne molitve prigodnu riječ uputio je fra Domagoj Runje, generalni delegat, a video vezom se skupštini dvaju definitorija obratio generalni ministar fra Massimo Fusarelli i generalni definitor fra Konrad Cholewa.

Središnji dio sjednice bila je analiza nacrta Partikularnih statuta buduće ovisne Kustodije, koji je pripremilo Povjerenstvo za reviziju Partikularnih statuta. Pristupilo se detaljnom čitanju i tumačenju priloženog teksta, uz osvrt na svaku primjedbu i komentar braće koji je u međuvremenu stigao.

Uslijedio je razgovor o međuprovincijskoj suradnji, s naglaskom na stvarnim i mogućim oblicima uspostave zajedničkih bratstava osobito u kućama odgoja (postulatura, novicijat, juniorat). Zbog uređivanja dijela Franjevačkoga samostana sv. Antuna Padovanskoga u Puli koji je predviđen za postulaturu, ta će kuća odgoja još ove godine biti u Franjevačkom samostanu sv. Franje Asiškoga u Rovinju.

Razgovaralo se o međuprovincijskoj suradnji i u pastoralu, te su se razmatrali pojedini prijedlozi koji uključuju suradnju i s ostalim provincijama Južnoslavenske Konferencije. Odlučeno je da se po mogućnosti zajednički organiziraju programi trajne formacije, osobito duhovne vježbe i susreti mlađe braće.

Također se dogovaralo o pripremi susreta s Generalnim ministrom koji će se ostvariti od 1. do 3. srpnja 2024. u Samoboru i Zadru. Treća sjednica Skupštine dvaju definitorija završila je prigodnom molitvom.