Hodočašće u san Giovanni Rotondo, Bitetto, Monte sant’Angelo i Lanciano

HODOČAŠĆE U SAN GIOVANNI ROTONDO, BITETTO, MONTE SANT’ANGELO I LANCIANO
25. do 29. travanja 2023.

Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara – Zadar (HKUMST) hodočastila je u četvrtak 27. travnja pod vodstvom provincijalnog ministra Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislava Šanka u Svetište bl. Jakova u Bitettu te s mjesnom zajednicom proslavila blagdan bl. Jakova Zadranina.

Hodočašće je započelo u utorak 25. travnja, a uz svetište u Bitettu, u kojem se čuva tijelo bl. Jakova Zadranina, posjetili su i u San Giovanni Rotondo, Monte Sant’Angelo i Lanciano. Prvoga dana hodočašća, u srijedu 26. travnja, obišli su Svetište Padre Pija u San Giovanni Rotondu, molili pred tijelom toga sveca te posjetili muzej u kojem se nalaze relikvije i predmeti povezani sa životom Padre Pija.

Drugoga dana hodočašća, u četvrtak 27. travnja na blagdan bl. Jakova Zadranina, hodočasnici su sudjelovali na svečanom misnom slavlju ispred katedrale Sv. Mihaela arkanđela u Bitettu koje je predvodio provincijalni ministar i vicepostulator u procesu proglašenja svetim bl. Jakova Zadranina fra Alessandro Mastromatteo, OFM.

Na kraju misnoga slavlja provincijal Šanko obratio se prisutnim vjernicima te čestitao blagdan toga hrvatsko-talijanskog blaženika. Rekao je da je važno dopustiti Gospodinu da nas prvi posluži kako bismo mi mogli služiti drugima, istaknuvši primjer sv. Petra koji je dopustio da mu Isus opere noge.

Zahvalio je vjernicima Bitetta na njihovom primjeru i vjeri te svemu što su učinili u mjestu gdje je bl. Jakov živio, zamolivši ih da mole za grad Zadar. Također, zahvalio je zadarskim hodočasnicima na molitvama. Dodao je i da je s gvardijanom Svetišta razgovarao o mogućnosti da vjernici iz Bitetta sljedeće godine s relikvijom bl. Jakova Zadranina hodočaste u Zadar. To bi, dodao je, bila lijepa gesta povezivanja ovih dvaju gradova koji su povezani po životu bl. Jakova.

Po završetku misnog slavlja zadarski hodočasnici sudjelovali su s mjesnim vjernicima u svečanoj procesiji s relikvijom prsta bl. Jakova Zadranina. Nakon zajedničkog ručka, zadarski hodočasnici uputili su se u špilju ukazanja svetoga Mihaela Arkanđela u Garganu.

Zadnjeg dana, u petak 28. travnja, hodočastili su u Lanciano, gdje su slavili misu na mjestu gdje se u 8. stoljeću dogodilo euharistijsko čudo tijekom kojega se posvećena hostija pretvorila u srčano tkivo iz kojega je potekla krv. Nakon misnog slavlja uputili su se u Anconu gdje su isplovili prema Hrvatskoj.

Bl. Jakov (Zadar 1400. – Bitetto, 27. travnja 1490.) živio je 40 godina u južnotalijanskom gradiću Bitetto u čijoj se samostanskoj crkvi gdje je djelovao i umro nalazi neraspadnuto tijelo blaženika. Mlad je stupio u Franjevački red u samostanu sv. Frane u Zadru kao brat laik. Narod ga je i za života i nakon smrti smatrao svecem i odmah su mu počeli iskazivati štovanje i zazivati ga u svojim molitvama. Papa Klement XI. odobrio je njegovo štovanje 1700. za cijeli Franjevački red. Leon XIII. dopustio je da se štuje u Zadarskoj nadbiskupiji, a najnoviji Časoslov i Misal franjevačkih zajednica hrvatskoga jezičnog područja donosi tekstove za liturgijsko štovanje bl. Jakova. Papa Benedikt XVI. potpisao je 19. prosinca 2009. Dekret o junačkom stupnju kršćanskih kreposti bl. Jakova Zadranina.

Krenusmo u utorak, 25. travnja iz Zadra busom punim dobroga duha, molitve i pjesme. Stigli smo u rano jutro u Anconu, iz koje smo nastavili do San Giovanni Rotonda. U tome danu, prvome danu našega hodočašća, posjetili smo muzej i vidjeli tijelo toga jednostavnoga a svetoga čovjeka, Padre Pia. Naše su misli bile obuzete razmišljajući o sjaju vjere toga svetca onako kako su bile uzdignute duše vjernika koje su boravile u njegovoj blizini. Kako nam je i naš fra Tomislav napomenuo, trebamo razmišljati o mjestu koje pohodimo. To je mjesto na kojemu je živio i pomoću Duha Svetoga liječio poseban čovjek. I mi smo pozvani biti dionicima naviještanja Neba, koje je životom svjedočio Pio iz Pietrelcine. Smatram da nisam jedina koju je zapanjila njegova poslušnost, pa tako vjerojatno i jedna od nas mnogih koja, nakon ovoga hodočašća, razmišlja o vlastitoj poslušnosti. Može li se u nama ogledati Kristov da svome Ocu Nebeskome, da Padre Pia usprkos svim nedaćama, da blaženoga Jakova Zadranina? O potonjemu da više smo čuli i svjedočili drugi dan boravka u Italiji – kada smo sudjelovali u velikome danu za zajednicu vjernika iz Bitetta – blagdanu blaženoga Jakova Zadranina. Naša voditeljica Nataša ukazala nam je na važnu stvar: radni je dan, a svi su na ulicama. Toliko mnoštvo ljudi koji s tolikim dostojanstvom slave taj blagdan nešto je što će zauvijek ostati u našim srcima.

Stanovnici Bitetta pokazali su radost, radost radi našega prisustvovanja svetoj misi i procesiji, radost zajedništva koju nam Krist ostavlja u Evanđelju. Franjevci iz Bitetta pozvali su nas da im se pridružimo u blagovanju pošto završi procesija, a mi smo se sa zahvalnošću odazvali, za to im veliko hvala. Nakon ručka uz pjesmu uputili smo se u špilju ukazanja svetoga Mihaela Arkanđela u Garganu. Mir i svetost kojima odiše to mjesto ostali su nad nama dok smo prikazivali svoje molitve i prošnje. Zadnji smo dan produhovljeni, zahvalni i raspjevani krenuli u Lanciano, gdje smo, kao vrhunac našega putovanja, slavili svetu misu na mjestu gdje se, još u 8. stoljeću, dogodilo euharistijsko čudo – hostija se pretvorila u srčano tkivo iz kojega je potekla krv pošto je svećenik posumnjao u autentičnost pretvorbe. Nakon svete mise, radosni i zahvalni, uputili smo se u Anconu, gdje smo tu večer isplovili prema našoj obali.


Zakoračili smo ovim hodočašćem još dublje u svemoguću Ljubav, koja rane zacjeljuje. Hvala našemu fra Tomislavu Šanku, koji je s nekolicinom riječi isticao uvijek ono najvažnije i u svaki nas dan uvodio molitvom. Hvala našemu vozaču Mladenu na strpljenju i sigurnoj vožnji u svakome danu. Hvala našoj voditeljici Nataši, koja je bila puno više od voditeljice i neumorno, s golemim znanjem, govorila ne samo o mjestima koja smo posjećivali nego i o Božjemu naumu za nas, Njegovu djecu. Neka nam Gospodin podari mudrosti i jakosti da gledamo uvijek u Njegovo lice i da nam Njegova milost dade činiti onako kako nam je poručila jedna župljanka iz Bitetta nakon mise za blagdan blaženoga Jakova: „Ponesite ovu radost i ovaj mir u vašu domovinu.“ Sveti Padre Pio, moli za nas!

Ps 36, 10
U Tebi je izvor životni, Tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo!
Jelena Zubović