Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Godišnji susret Generalnog definitorija i novoizabranih provincijskih ministara i kustoda

Godišnji susret Generalnog definitorija i novoizabranih provincijskih ministara i kustoda Reda manje braće započeo je u utorak 28. lipnja u Generalnoj kuriji Reda u Rimu te traje do petka 8. srpnja.

Na susretu sudjeluju i dvojica provincijala iz Hrvatske fra Milan Krišto (Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda, Zagreb) i fra Tomislav Šanko (Franjevačka provincija sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru). „Mudrost Duha širi granice i pomaže nam da pogledamo šire horizonte“, rekao je generalni ministar Reda fra Massimo Fusarelli na otvaranju godišnjeg susreta Generalnog definitorija i provincijskih ministara i kustoda Reda izabranih u posljednje dvije godine. „To zahtijeva sazrijevanje u nama osobno i s braćom, kontemplativni pogled na stvarnost, a ne samo funkcionalni i gotovo menadžerski. Riječ je o prakticiranju one vjerničke budnosti koja je srce kršćanske vjere i našega franjevačkog poslanja“, istaknuo je generalni ministar.

Polazeći od problema i izazova s ​​kojima se Red danas susreće, ministar je pozvao sudionike na pogled vjere. „Ovdje u našem životu i u službi pranja nogu braći možemo otkriti izvor radosti, postajući sposobniji prepoznati što je Gospodin postigao među nama, u braći i u našim bratstvima na različitim razinama“, rekao je. Nakon intervencije ministra, uslijedilo je vrijeme za pitanja i dijalog. U dijalogu se razgovaralo o restrukturiranju Reda, rastu i starenju pojedinih provincija te o položaju pojedinih entiteta s obzirom na izazove koje današnje društvo postavlja Crkvi.

Prvi radni dan susreta, na imendan generalnog ministra, završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio generalni vikar Reda fra Ignacio Ceja. Tijekom homilije generalni vikar istaknuo je tri važna aspekta života apostola Petra i Pavla, koja su od velike pomoći novim službenicima: duboku vjeru u Gospodina Isusa, životno iskustvo crkvenosti i dinamiku evangelizacijskog poslanja.

Sljedećih će se dana istražiti sva područja službe braće. Promišljat će se o trajnoj i misionarskoj formaciji, Uredu za pravdu, mir i očuvanje stvorenoga, zatim o ekonomskom upravljanju bratstvima te pratnji braće u poteškoćama. Iduće subote održat će se i duhovni dan s hodočašćem u dolinu Rieti.

Uz provincijale iz Hrvatske, na susretu sudjeluju fra Afonso Lage Nhampoca Luís (Mozambik), fra Ángel Gabino Gutiérrez Martínez (Meksiko), fra Anthony Chircop (Malta), fra Carlos Antonio da Silva Santos (Brazil), fra Carlos Paz (Čile), fra Christoph-Maria Hörtner (Švicarska), fra Evaldas Darulis (Litva), fra Fernando Aparecido dos Santos, (Brazil), fra Francesco Piloni (Italija), fra Friedrich Wenigwieser (Austrija i Italija), fra Hilton de Souza (Brazil), fra Joaquín Zurera Ribó (Španjolska), fra Joel Cosme Torres (Meksiko), fra José Alirio Urbina Rodríguez (Kolumbija), fra Joseph Sang-uk Kim (Koreja), fra Lino Gregorio Redoblado (Filipini), fra Livio Crisci (Italija), fra Luciano de Giusti (Italija), fra Luis Enrique Saldaña (Srednja Amerika i Panama), fra Paulo Roberto Pereira (Brazil), fra Rogério Viterbo de Sousa (Brazil), fra Ronald Walters (SAD), fra Simone Giampieri (Italija) i fra Stéphane Delavelle (Maroko).