Fra Josip Jozo Sopta: “FRANJEVAČKA GIMNAZIJA NA POLJUDU (1963. – 1974.)”

poljud

Upravo je izišla iz tiskare monografija poljudske gimnazije “Franjevačka gimnazija na Poljudu (1963.-1974.)” autora fra Josipa Joze Sopte. Knjiga je pisana povodom 50. godišnjice otvaranja gimnazije i franjevačkih jubileja.

Na 228 stranica B4 formata donesen je prikaz života i rada gimnazije. Knjiga donosi i 92 fotografije, većinom u boji. Na lijepom papiru i tvrdo ukoričena knjiga se doimlje dostojnom primjerena sadržaju koji opisuje.

Uvodni tekst donosi povijest školstva Franjevačke provincije sv. Jeronima – Zadar. Potom je ocrtana sažeta povijest samostana na Poljud. Slijede akti škole, ljetopis i abecedni popis svih 373 učenika. Uz to su doneseni životopisi svih 25 profesora koji su djelovali tijekom 11 godina rada škole.

Izdavač je Franjevački provincijalat u Zadru.

 

Proslava 50. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije na splitskom Poljudu

Nekadašnji učenici Franjevačke klasične gimnazije za spremanje svećenika na Poljudu u Splitu sastat će se u subotu 30. svibnja 2015. u poljudskom samostanu, da bi obilježili 50. obljetnicu početka rada te obrazovno-odgojne ustanove. Svečana proslava započet će okupljanjem bivših učenika i profesora u 10 sati u samostanu na Poljudu, nastavit će se u 10.30 predstavljanjem monografije o poljudskoj Gimnaziji, autora dr. fra Josipa Sopte. Slijedi predavanje o ulozi i značenju ove obrazovne ustanove te obraćanjem samih nekadašnjih učenika-sjemeništaraca i profesora. Misa je u 12.30 u samostanskoj i župnoj crkvi na Poljudu, a nakon zajedničkog objeda je druženje od 14 sati. Franjevačka gimnazija na Poljudu djelovala je nešto više od 10 godina (zatvorena je 1974.) a u gimnaziji je predavao trenutačno najstariji živući franjevac u Hrvatskoj (a možda i u svijetu) 105-godišnji fra Berard Barčić.