dani otvorenih vrata samostana u pazinu

DSC_0257 (800x533)Od srijede 8. travnja do subote 11. travnja 2015. godine u Samostanu Pohođenja Marijina u Pazinu, održani su četvrti „Dani otvorenih vrata samostana” Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.

Susret je trajao nepuna četiri dana i bio je namijenjen svim mladićima koji razmišljaju o duhovnom pozivu. Na susretu je sudjelovalo deset sudionika od kojih četiri mladića, postulant Samuel Azemi i pet fratara animatora: fra Drago Vujević, fra Marinko Klaić, fra Gabrijel Škibola, fra Leopold Mičić i fra Tomislav Šanko.

Sudionici su se okupili u srijedu u 18.00 sati na nagovoru don Damira Stojića u Pazinskom kolegiju. Don Damir je iznio iskustvo vlastitog duhovnog poziva te se osvrnuo na pet posljednjih Isusovih riječi na križu. Nakon predavanja sudionici su se uputili na večeru u franjevački samostan gdje ih je dočekao fra Alfons Orlić, predstojnik samostana te braća franjevci fra Dargo Vujević i fra Marinko Klaić koji ovdje borave u sklopu zajedničkog projekta Franjevačke fondacije iz Palestrine (Rim, Italija) i Franjevačke provincije svetog Jeronima.  Nakon zajedničke molitve i večere slijedilo je međusobno upoznavanje i ugodno druženje sudionika.

Četvrtak je započeo jutarnjom Svetom Misom u 7.30 sati te zajedničkom jutarnjom molitvom. Uslijedio je doručak te radni jutarnji program. Fra Alfons je podijelio radne zadatke koji su obuhvaćali uređivanje okoliša te cijepanje i slaganje drva. Prekrasno proljetno jutro i vesela radna atmosfera pogodovala je zajedništvu i upoznavanju te fizičkom razgibavanju. U podne se molila služba čitanja i srednji čas te je uslijedio ručak i druženje za stolom samostanske blagovaonice.  Nakon ručka sudionici su krenuli u šetnju do Zarečkog krova. Zarečki krov je prostrana pećina koja podsjeća na krov iznad koje rječica Pazinčica u svom toku stvara desetak metara visok vodopad i jezero. Jedna je od najzanimljivijih prirodnih atrakcija doline Pazinčice. Nalazi se 3 km od Pazina prema Cerovlju u Hrvatskoj.

Nakon šetnje prirodom uslijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu koje je nadahnutom meditacijom animirao fra Leopold Mičić. Popodnevni molitveni susret zaključen je molitvom večernje. Poslije večere sudionici su krenuli laganim korakom do obližnje Pazinske jame. Pazinska jama je najslikovitiji primjer djelovanja prirodnih sila na krški teren Istre. Ispod zidina tisućljetnog Pazinskog kaštela, točno na granici «sive» i «crvene» Istre, najveća istarska ponornica Pazinčica našla je svoj put kroz podzemlje do doline rijeke Raše, a možda i do Limskog zaljeva kako u svom romanu «Matijaš Sandorf» opisuje legendarni Jules Verne. Ta nesvakidašnja igra prirode nadahnula je i mnoge druge pisce (Nazor, Dante, Yriarte…), pa tako i sudionike ovog susreta. Dan je završio molitvom povečerja te odlaskom na počinak.

Petak je pružio priliku za jutarnji molitveni susret te izlet u Svetivinčenat, gdje su nedavno u oltar župne crkve preneseni posmrtni ostaci blaženog Miroslava Bulešića. Tu su se sudionici mogli kratko upoznati s likom i životom ovog mladog mučenika i blaženika. Nakon posjete Svetomvinčentu  uslijedio je zanimljiv posjet Brijunima te povratak u samostan.

Subota, kao posljednji dan susreta, poslužila je za razgledavanje Pule te posjet braći u Samostanu svetog Antuna. U ime tamošnjeg bratstva, gvardijan fra Mate Trinajstić, nam je zaželio dobrodošlicu te nam pokazao najzanimljivije detalje vezane uz samostan i crkvu.

Četvrti po redu susret „Otvorenih vrata samostana“ zaključen je objedom u Franjevačkom samostanu svetog Antuna u Puli. Nakon ručka i druženja uz kavu sudionici su se polako zaputili svojim kućama uz lijepe dojmove i radosno sjećanje na protekle dane provedene u franjevačkom ozračju na Istarskom poluotoku.

[nggallery id=40]