Održan regionalni susret u Zadru

Dana, 16. studenoga 2022., u Samostanu sv. Frane u Zadru održan je regionalni susret braće „srednje regije“ prema planu provincijskog Tajništva za trajnu formaciju na zadanu temu Poziv na zahvalnost i „obnova naše vizije“. Predavanje na spomenutu temu održao je fra Bojan Rizvan, župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Zadru.

Susret je započeo okupljanjem braće u kapitularnoj dvorani Samostana sv. Frane u Zadru. Susret je započeo pjevanom molitvom trećega časa te je nakon molitve prisutnu braću pozdravio gvardijan Samostana fra Stipe Nosić. Nakon pozdrava uslijedilo je samo predavanje.

PREDAVANJE: POZIV NA ZAHVALNOST I „OBNOVA NAŠE VIZIJE“

Čitavo je predavanje bilo usmjereno prema smjernicama Završnog dokumenta generalnog Kapitula koji „nam je darovao pet poziva koji predstavljaju program za sve nas: poziv na zahvalnost, poziv na obnovu naše vizije, poziv na obraćenje i pokoru, poziv na poslanje i evangelizaciju i poziv na prihvaćanje naše budućnosti. Za nas manju braću ovi pozivi nisu fakultativni već se Dopis Generalnog Ministra i Definitorija za blagdan Sv. Franje pokazuju kao neophodni kriteriji za ustrajavanje na putu vjernosti zajedno s pet prioriteta Reda, već poznate svima.“ (Usp. Dopis Generalnog Ministra i Definitorija za blagdan Sv. Franje, 2021.)

Razlamajući temu i govoreći o zahvalnosti, fra Bojan je istaknuo, kako je „poziv na zahvalnost, ponajprije ispit savjesti kako bismo sebe vidjeli u istini, da vidimo sebe pozvane te znamo da znamo kako nismo ovdje kako bismo svoj život osigurali već zato što želimo biti poslušni Božjem pozivu.“ Spomenuo je kako je temeljno poslanje svakoga franjevca utjeloviti Božju Riječ te da se evanđelje treba živjeti u vlastitom bratstvu. Pozvao je braću, prema riječima Generalnog ministra, da u svojim bratstvima koje ima svoja lica, povijest, opterećenosti i probleme da živimo zahvalnost za Božji dar braće.

Zatim je govorio o potrebi vizije u našim bratstvima. Naglasio je kako je potrebno imati „otvorene oči za bratstvo“ ukoliko želimo gledati i promjene unutar samoga bratstva. Dodao je kako je važno ispravno razumijevati stvarne potrebe svoje zajednice te da je svatko pozvan kod sebe potrebno mijenjati.

Govoreći o ispravnom odnosu prema zajednici, fra Bojan je istaknuo, kako to može imati samo onaj brat „koji se razočarao u svoju vlastitu zajednicu, te tako više zajednica ne predstavlja prostor u kojemu možemo ispuniti sva svoja očekivanja i da je važno ukloniti svaku očaranost kako bi se dogodila zbilja susreta.“

Za ispravan odnos u zajednici, potrebna je zrela ljubav koja će znati sutrpjeti i iznova  se radovati braći s kojima živimo. Pozvani smo izgrađivati svoju zajednicu i to stavljanjem „darovanih talenata u službu zajednice“. Bratstvu se predajemo čitavim srcem i zato je zajednički projekt bratstva uvijek ispred pojedinačnog bratstva. Zato je naš primarni projekt kraljevstvo nebesko, zaključio je fra Bojan.

Predavač je govorio o specifičnom načinu djelovanja našega Utemeljitelja  i naglasio kako je sv. Franjo uvijek imao isti cilj ispred sebe – raditi kao bratstvo. Zato smo pozvani iznova se ukorjenjivati u svoje zajednice, dodao je fra Bojan. Istaknuo je društvo u kojem živimo te naglasio kako ono iznova donosi niz promjena koje zahtijevaju od nas promjenu načina života, ali to ne znači da smijemo dirati u vlastiti identitet pripadnosti istome Redu. Svaka kriza koja se događa očituje „procjep“ prema kojem moramo znati izabrati pravu stranu. Zato obnova traži razlučivanje, studij, formaciju i djelovanje kao četiri koraka obnavljanja naše vizije prema riječima Generalnog ministra. Svi smo pozvani biti vjerodostojni te je fra Bojan naglasio kako nismo pozvani „pričati o evanđelju, nego živjeti evanđelje“.

Uvijek smo iznova pozvani biti vjerni svome pozivu i svojoj karizmi. „Vjernost ponajprije znači izgrađivati vlastiti život u skladu s riječima evanđelja“ istaknuo je fra Bojan naslanjajući se na tumačenje o vjernosti msgr. Zdenko Križić, biskupa gospićko-senjskog. Prava je vizija ustrajanje u izazovu vjernosti, pa je fra Bojan istaknuo kako je msgr. Zdenko Križić jasno istaknuo kako smo iznova pozvani osluškivati Božje poticaje i njegove svakodnevne zapovijedi „idi, dođi i učini te iznova otkrivati svoje egzoduse u svom životu“. Pozvani smo bdjeti nad vlastitim srcem da ono ostane daleko od svake sebičnosti i nevjernosti.

Susret je završio molitvom Anđeo Gospodnji te se zajedništvo nastavilo za bratskim stolom u samostanskoj blagovaonici iz koje je odjekivala pjesma i smijeh prisutne braće.

Iz Tajništva