Novi broj časopisa „Rožat“

U uvodnoj riječi svećenici ove župe, župnik dr. fra Jozo Sopta i župni vikar fra Drago Ljevar, spominjući neke tragične događaje u svijetu, kažu: „Dijelimo zabrinutost cijelog svijeta. Nismo mi ovdje otok. Premda se sve događa daleko do nas, premda je sve drugačije, ipak se pali ono šesto čulo u nama. Rađa se sućut i samilost. Ljudi smo. Boli nas tuđa bol. Jer stara poslovica kaže: Što je u svijetu može biti i uskoro u našoj kući.“

Podsjeća se i na preminuće fra Ivana Čuture, dugogodišnjeg aktivnog svećenika u ovoj župi i samostanu, a u posebnom tekstu njegova sestra objavila je svoja sjećanja na njega.

U novom broju podsjeća se i na život fra Paska (Đura) Vujičića (1895.-1949.), koji je od svog provincijala tražio da može na robiji zamijeniti subraću fra Bonu Miroševića ili fra Benka Tulića, koji su bili osuđeni na duge robije u Novoj Gradiški. Autor članka uspoređuje ga s činom sv. Maksimilijana Kolbea koja je u Auschwitzu zamijenio na smrt osuđenog oca obitelji.

U 18. nastavku u rubrici „Kronika Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina Rožat od godine 1894.“ može se čitati o životu župe u 1940. godini. Dr. Slavica Stojan piše o „Gozbi u Restićevu domu u Konaliću“, a Nikša Violić o „Školstvu Rijeke dubrovačke“. Paula Ivančić donosi prikaz rada franjevačke mladeži FRAMA-e u ovoj župi. Kroniku samostana u proteklom periodu priredio je vikar Ljevar.

Uz ostale zanimljivosti iz života ove župne zajednice, u ljetnom broju mogu se pronaći popisi i fotografije ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika. Novi broj na naslovnici donosi fotografiju slike „Rožat“ Ljubomira Kolovrata, a na zadnjoj stranici fotografiju iznimno plodnog stabla jabuke u samostanskom vrtu. List se može nabaviti u župnom uredu u Rožatu.

Angelina Tadić