5 stoljeća Bule pape Lava X

11054

Konferencija Generalnih ministara prvog franjevačkog reda i reda franjevaca trećoredaca

Braća franjevci u kapitulu

Pismo predstavljanja

Draga braćo, Gospodin vam dao mir!
S pozdravom mira mi, Generalni ministri, počinjemo ovo pismo koje označava važan trenutak u našem hodu prema obljetnicama 8 stoljeća Oprosta iz Asiza (2016.) i 5 stoljeća od bule pape Leona X “Ite vos”, nazvane i “Bulla unionis” (2017).
Kada je 4. listopada 2013. papa Franjo posjetio Asiz i otišao do groba sv. Franje, rekao je nama generalnim ministrima: “Dobri ste, trebate ostati ujedinjeni!”. U nama, generalnim ministrima, ujedinjenim oko pape Franje kraj groba serafskog Oca svetog Franje i s braćom iz franjevačkih zajednica u Asizu, prisutnima u tom trenutku, ove jednostavne riječi su ostavile dubok utisak.
One su naročito ostavile dojam u srcima fratara iz franjevačkih zajednica u Asizu, nalazeći potvrdu na njihovu iskrenu i duboku želju za zajedničkim hodom i rastom u zajedničkom pozivu i poslanju, budeći na proročki način, ideju za sinodom franjevačkih obitelji. Sinoda želi biti plan hoda podijeljen na nekoliko etapa da nas odvede da izaberemo i provedemo zajedno, na novi način, pokretanje evangelizacije uzimajući za polaznu točku povijesno sjećanje, prelazeći na pomirenje i služeći se dijalogom i bratskim raspoznavanjem. Franjevačke obitelji iz Asiza su tako došle do zajedničkog planiranja vodiča za 4 godine (2015-2018) koji želi biti samo početak, uputstvo za proces koji bi se trebao razviti kasnije u budućnosti.

Mi generalni ministri prihvatili smo duboki sklad između ove inicijative asiških franjevačkih obitelji i očekivanja koje Sveti Otac Franjo ima prema nama redovnicima danas, izloženom u nedavnom Apostolskom Pismu u prigodi Godine Posvećenog života (28.11.2014.), a potvrda dobrote ove inicijative koju želimo neka obuhvati sve fratre po svijetu.
Draga braćo, ono što je potaklo asiške franjevačke obitelji, brzo podijeljeno i blagoslovljeno od nas generalnih ministara, želimo uzeti u obzir kao “dah Duha Svetoga”, “novi poziv” za sve nas koji slijedimo Isusa, pomognuti istim Pravilom sv. Franje Asiškog.
Želimo da, dok fratri u Asizu izvrše hod koji su si predložiti, cijeli ih naš Red gleda s pozornošću i traži kreativan način da slijedi njihov primjer na nacionalnoj ili regionalnoj razini. Na ovom hodu imat ćemo pomoć putem informacija koje će dolaziti iz Asiza, ideje i prijedlozi za pokretanje nečeg značajnog u prostorima gdje živimo. Za pojedine snažne inicijative (jedna godišnje) pozivamo vas izričito na sudjelovanje i da budete prisutni događaju.
Pozivamo, dakle, sve i svakog u preuzimanju odgovornosti za suradnju kako bi ovaj projekt imao dobar završetak, započevši s molitvom i milosrđem djelovanje, obvezujući svoju osobnu pomoć kao sadržaj jedne velike franjevačke redovničke obitelji.

Vaši ministri

Fra Marco Tasca OFMConv

Fra Michael A. Perry, OFM

Fra Mauro Johri, OFMCapp

Fra Nicholas Polichnowski, TOR