Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Zadar – mjesto mira

sv. frane-zadarski mir-180215-11

Sadnja stabla mira, puštanje golubice, plesovi, igre i razgledanja – samo su dio bogatog obilježavanja godišnjice potpisivanja „Zadarskog mira” 1358. godine. Obilježavanje je održano u organizaciji osnovne škole Zadarski otoci, Grada Zadra, samostana Sv. Frane, Narodnog muzeja Zadar i samostana Sv. Marije, pa su tako ucenici ove škole samostan Sv. Frane posjetili noseci zastavu „Europske mreže mjesta mira” gdje ih je docekao fra Andrija Bilokapic, uveo u znacaj franjevaca pri potpisivanju Zadarskog mira, kao i sproveo kroz sva vrijedna djela koja se nalaze u tom samostanu.

Obilježavanje u ime Grada Zadra otvorio je dogradonacelnik Grada Zadra Ivica Vlakic, pritom istaknuvši znacenje same pojava mira.

– Mir donosi stabilnost, razvoj i napredak civilizacije. Zbog toga ga moramo poštivati, a i biti tolerantni jedni prema drugima, porucio je Vlakic.

U ime Europske mreže mjesta mira u kojoj se Zadar nalazi od 2011. godine obradila se Anita Gržan Martinovic:

– Temelj za druženje u Europskoj mreži je upravo mir koji i mi želimo promicati. Zato vas na simbolican nacin podsjecamo na Zadarski mir te ga nastojimo ugraditi u razlicite programe kako bi se vidjela i cula njegova poruka, porucila je zadarskim osnovnoškolcima Gržan Martinovic.

Više o samoj povjesnoj pozadini kazao je pak Vladimir Alavanja, kustos Narodnog muzeja Zadar

– Koliko je važan ovaj dogadaj pokazuje i središnje polje škrinje sv. Šime koje pokazuje upravo prolazak kralja Ludovika, a tu je i slika Elizabete Kotromanic. Muzejski postav ne možemo zamisliti bez prikaza Zadarskog mira. U miru se živjelo i stvaralo i on je blagoslov za svaki narod, kazao je Alavanja, dodavši i to kako nije jasno zašto je pak crkva sv. Frane odabrana za mjesto potpisivanja, no možda baš zbog Božjeg blagoslova, zakljucio je.

Jucerašnje obilježavanje obogaceno je i dodatnim programom. Nastupio je tako zbor mladih Sv. Frane, kao i ucenici 6. c osnovne škole Zadarski otoci. Ucenike je protom kroz povijest grada sacuvanu u samostanu sv. Frane proveo fra Andrija Bilokapic.

Irena Jurjevic