U Zadru održana 7. sjednica uprave Provincije

U Samostanu sv. Frane u Zadru u četvrtak 16. studenoga održana je 7. sjednica uprave naše Provincije. Na sjednici je istaknuto da je u tijeku izrada nacrta novih Statuta buduće ovisne kustodije. Komisija za sastavljanje Statuta doradit će konačnu verziju koja će biti izglasana na sjednicama obaju definitorija.

Također, odlučeno je da će Samostan Pohođenja Marijina u Pazinu nastaviti opsluživati braća iz samostana u Puli. Oni će se brinuti da se ondje jednom tjedno slavi misa te da se održavaju različiti duhovni sadržaji. Dogovoreno je da će tajnik za odgoj i obrazovanje te moderator trajnog obrazovanja u dogovoru s generalnim delegatom izraditi kalendar događaja trajne formacije u koji će biti uvršten i provincijski Kapitul na Rogožinama koji će se održati najkasnije do polovice lipnja 2024.

Prihvaćen je nacrt Ugovora za ustupanje samostana u Trogiru Provinciji sv. Križa – Bosne Srebrene. Također, donesena je odluka da se Samostan u Kamporu do kraja kolovoza 2024. ustupi Družbi svećenika Srca Isusova (dehonijanci). Uprava Provincije izrazila je raspoloživost za produljenje ugovora i suradnju s „Malim tečajem – Kursiljo“ u samostanu na Krapnju uz sporazumnu izradu dopune dosadašnjem ugovoru. Uprava je podržala radove restauracije u samostanu u Pridvorju te je odlučeno da će nadzor nad svim radovima vršiti gvardijan Samostana Male braće u Dubrovniku.

Na sjednici se razmatralo o Ugovoru o najmu župne crkve Gospe od Špilice na Lopudu za potrebe bogoštovlja tamošnje župe. Provincijalni ministar je izvijestio o vizitaciji Samostanu sv. Klare u Kotoru. Odlučeno je da je gvardijan Samostana Male braće u Dubrovniku odgovoran za njegovo čuvanje i održavanje. Odlučeno je i da se sredstva prikupljena u ljetnim mjesecima u Samostanu sv. Duje u Kraju iskoriste za uređenje i nužnu obnovu samostana. Također, odlučeno je da će Provincija otvoriti službenu Facebook stranicu.

Uprava preporuča braći post i molitvu za nova duhovna zvanja u Provinciji.