Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

 Susret mladih s biskupom iz Gane u Zadru

U utorak, 23. svibnja, na redovitom susretu mladih u Franjevačkom samostanu sv. Frane u Zadru svoje je predavanje održao mons. dr. sc. Matthew Kwasi Gymafi, biskup iz grada Sunyani u Gani. Na početku susreta,  biskupa Matthewa Kwassija Gymafija i njegovog pratitelja don Franju Kowala, nadbiskupijskog povjerenika za mlade, pozdravio je fra Bojan Rizvan koji je istaknuo veliku radost što je nakon  jednog hrvatskog biskupa mons. Zdenka Križića koji je mladima prije dva tjedna održao susret, sada među nama jedan afrički biskup. To nam omogućuje upoznati raznolikost i ljepotu Crkve koja nas ujedinjuje u istome bratstvu, istaknuo je fra Bojan, te je izrazivši dobrodošlicu pozvao oca biskupa Matthewa da održi svoju riječ mladima.

Pozdravivši sve okupljene, mons. Gymafi izrekao je da mu je drago što se večeras susreće s mladima jer je i njegova Crkva u Africi mlada. Spomenuo je kako se divi ljepoti povijesnih znamenitosti svaki put kad dođe u Hrvatsku, te bogatstvu kulturnih zdanja koje su vezane uz Krista i Crkvu. „Katolička Crkva u Gani prisutna je tek 130 godina“, rekao je biskup Matthew, „a biskupija kojoj sam pastir djeluje od 1973. godine te sam ja drugi biskup po redu. Biskupija ima oko 300 000 stanovnika što je čini srednje velikom biskupijom s obzirom na druge u Gani.“ Osim pojedinih statističkih podataka, biskup Gymafi spomenuo je kako rado dolazi u Europu jer je upravo Europa po svojim misionarima zaslužna za dar Evanđelja kojeg su oni primili. Istaknuo je kako među misionarima i sada djeluju i Hrvati.

Prenoseći iskustva misijskog djelovanja Crkve u Africi, biskup Gymafi rekao je kako se evangelizacijski put može ocrtati u prenošenju tri riječi koje započinju na engleskom jeziku slovom „D“. Te tri riječi koje su važne za prihvaćanje vjere su doctrine, discipline i devotionsnauk, disciplina (moral) i pobožnost. Misionari evanđelja donijeli su ponajprije nauk Crkve kao dar istine. Oni su govorili nama da ako želimo upoznati istinu i živjeti po istini, te ako se želimo spasiti da moramo prihvatiti učenje Crkve. To učenje Crkve jest poklad vjere koji nam donosi spasenje.

Druga stvar jest disciplina. Naime, kad upoznamo nauk Crkve onda smo pozvani po njemu i živjeti. Prenijeti ga u svoj svakodnevni život. Za afričkog čovjeka ako Bog nije konkretan onda on i nije Bog. Baš su zbog toga misionari otvarali škole, bolnice, sveučilišta. Kako bi svojim životom pokazali Boga koji voli svoj narod i koji se brine za njih. Treća stvar jest pobožnost. Pobožnost koja se očituje u molitvi vjernog naroda, u svakodnevnom odnosu s Bogom, u odnosu prema svetome, prema svecima. Ta pobožnost izgradila je brojna plemena u čvrstini stava koji svojim životom čuva učenje Crkve.

Biskup Gymafi spomenuo je kako mu se čini da upravo ove tri temeljne stvari koje su bile važne za evangelizaciju Afrike, mogu ponovno biti važne za re-evangelizaciju Europe. Iz zahvalnosti prema onome što ste nam darovali, možda će doći vrijeme kad ćemo vam mi iz Afrike u sekulariziranoj Europi to trebati vratiti: nauk, disciplinu i pobožnost, rekao je biskup Gymafi. Osim toga, biskup se u svojem nagovoru osvrnuo i na pitanje kulture u današnjoj Europi te je rekao kako je i preko medija osjetno da je kultura koja ima svoje kršćanske korijene, zanemarila te korijene te se nalazi u svojevrsnoj krizi.

Spomenuo je danas opasnost koja zabrinjava Europu oko sve veće i osjetnije pojave islama u europskim zemljama, te je istaknuo kako se snaga muslimana očituje u jasnoći svoje kulture koju žive. Upravo ta jasnoća može kulturu koja je zanemarila svoje kršćanske korijene pogaziti i nadići, zato je važno, spomenuo je biskup Gymafi mladima, vratiti se svojim temeljima, vratiti se jasnoći koja proizlazi iz Krista, a koja stvara europsku kulturu.

Po završetku predavanja, biskup je izrazio želju za komunikaciju s mladima kroz pitanja. Mladi su postavili razna pitanja na koja je biskup davao životne odgovore. Neki odgovori su se vezali i života biskupa Gymafija, te je tako mladima otkrio kako se dogodilo obraćenje njegove obitelji od jednog slučajnog susreta nizozemskog misionara s njegovim ocem iz kojeg se rodilo prijateljstvo koje je kasnije preraslo u življenje vjere. Mladima je ispričao i svoj put prema svećeništvu koje je bilo, prema biskupovim riječima, pravi Božji scenarij u kojemu je postajalo sve više očito da je Bog izabrao njega, pa je i njegovo prihvaćanje postala logična stvar.

Između ostalog, prepričavajući odlazak u Sjemenište koje je bilo slučajno odabirom pogrešnog autobusa, biskup je rekao mladima „ponekad će te i pogrešni autobus dovesti na pravo mjesto!“, te je mladima naglasio kako „u svijetu postoji puno istina, ali je važno zapitati se koja je ona prava, koja te može učiniti istinski sretnim čovjekom koji služi drugima. Zato, ne bojte se, duhovnog poziva i ako vas Bog poziva, a vjerujem da neke od vas ovdje poziva, spremno se odazovite!“, zaključio je biskup Matthew Kwasi Gymafi. Na samome kraju fra Bojan je zahvalio biskupu Gymafiju na svjedočanstvu vjere i poticajima koje je izrekao mladima, te zamolio don Franju Kowala koji je nekoć djelovao kao misionar u Gani i biskupa Gymafija da otpjevaju jednu pjesmu na domorodačkom jeziku. Po završetku pjesme, biskup Gymafi blagoslovio je sve nazočne te im zahvalio na dolasku i blizini. Susret je nastavljen druženjem mladih s biskupom u samostanskoj blagovaonici.

fra Bojan Rizvan