Susret mlađe braće na Hvaru

hvar 2015

U srijedu, 4. ožujka 2015., započeo je susret mlađe braće Provincije sv. Jeronima – Zadar. Susret je započeo u poslijepodnevnim satima okupljanjem u samostanu sv. Ante na Poljudu gdje nas je dočekao gvardijan bratstva fra Matija Matošević s ostalom braćom. Po kratkom druženju i okrjepi nastavili smo svoj put prema trajektnoj luci, odakle smo katamaranom „Novalja“ otplovili prema Hvaru i ususret našem bratu fra Joakimu Gregovu. Fra Jaki nas je radosno i srdačno dočekao, te bratski ugostio i počastio.

Drugi dan susreta započeo je Jutarnjom molitvom i Službom čitanja, a poslije doručka uputili smo se u posjet sestrama Benediktinkama. Razgovarajući sa sestrama dotakli smo brojne probleme koji opterećuju i raduju život naših zajednica, te smo zajedno pozvali sestre da mole za nas, našu Provinciju, te nova duhovna zvanja u njoj. Po završetku razgovora obišli smo muzej te krenuli prema Katedrali i posjetu mjesnom biskupu msgr. Slobodanu Štambuku koji nas je dočekao u radnom odijelu, što nas je sve uvelike iznenadilo. S ocem Biskupom smo ostali u dužem razgovoru u kojem nam se pridružio i fra Jaki. Otac Biskup je istaknuo potrebu prepoznavanja opasnosti nestajanja u Crkvi dvojakog „A“ i to ascetike i apologije, te pozvao braću da žive asketski i radosno, te naviještaju „obranu Boga“ u današnjem sekularističkom svijetu. Po završetku razgovora obišli smo muzej koji je u sastavu Katedrale, te se uputili na ručak u Samostan. Na ručku koji je bio obilat i pripravljen s velikom ljubavlju pridružio nam se i otac Biskup koji nam je tom prigodom ispripovjedio razne zgode iz svojeg života koji je bio obilježen djelovanjem u komunističkom režimu.

Poslijepodne je bilo obilježeno molitvenim sadržajima, te smo poslije euharistijskog slavlja, kojeg je predvodio fra Tomislav Šanko, imali klanjanje te smo pred Presvetim izmolili i Večernju molitvu. Poslije večere svi zajedno smo se zaputili u šetnju, a nakon toga pošli na počinak.

Treći dan susreta započeo je molitvom Jutarnje i Službe čitanja, a poslije doručka smo se zaputili u posjet Starome Gradu. Obišli smo „Tvrdalj“ gdje ee se nalazi kuća i ribnjak poznatog hrvatskog pisaca Petara Hektorovića. Kroz župnu crkvu, kao i crkvicu sv. Ivana, proveo nas je župnik don Ante Matulić, koji nam je otkrio brojne povijesne okolnosti nastanka tih crkvica i pobožnosti koje određuju ovaj narod. Zatim smo se uputili do dominikanskog samostana gdje nas je dočekao fr. Mario Marinov, brat našeg pokojnog fra Krsta. Fr. Mario nas je proveo kroz muzej, samostan i crkvu te nas počastio domaćim narančama. Poslije posjeta bratu dominikancu zaputili smo se prema Hvaru gdje nas je dočekao ručak. Poslijepodne braća su izmolila Večernju molitvu, te su fra Leopold Mičić i fra Božo Šustić predvodili križni put sa sudjelovanjem većeg broja vjernika, a zatim i slavili euharistijsko slavlje kojeg je predvodio fra Bojan Rizvan. Večer smo proveli zajedno u druženju s našim domaćinom fra Jakijem.

Posljednjeg dana, svanulo je prekrasno jutro kojem je bura rastjerala svaki oblak. Braća su, kao i svako jutro, izmolila Jutarnju i Službu Čitanja, te u 9 sati slavila misno slavlje kojeg je predvodio fra Gabrijel Škibola. Nakon toga braća su krenula prema Starom Gradu odakle su otplovila prema Splitu, te je tako završio još jedan susret mlađe braće. Ovim putem želimo još jednom zahvaliti našem bratu fra Jakiju na gostoprimstvu i bratskoj pažnji koju nam je prekomjerno darovao. Jednako tako, želimo istaknuti i radost što nam se na ovom susretu pridružio i fra Vlado Zahija koji je svojim humorom uveseljavao naša druženja, a svojom dobrotom osobito protkao ovaj naš susret.

[nggallery id=39]