Split: Održano predavanje uz 500. obljetnicu smrti Marka Marulića

U Franjevačkom samostanu sv. Ante na Poljudu u Splitu, u srijedu 10. travnja, prof. Zvonko Pandžić održao je predavanje o ocu Hrvatske književnosti Marku Maruliću uz obilježavanje 500. obljetnice njegove smrti.

Nakon što je slušateljima pokazao i protumačio osobitosti nekih izloženih samostanskih inkunabula, koje su bile vlasništvo slavnog hrvatskog pisca, u predavanju je, između ostalog, iznio više otkrića o Marulovićevim rukopisima i knjigama u kojima je ovaj književnik na marginama ostavio pisani trag, a koje se nalaze po hrvatskim i svjetskim knjižnicama.

Istakao je i činjenicu kako se većina Inkunabula, koje su pripadale Maruliću, sačuvala na Poljudu i u drugim samostanima Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Pandžić je legendarnog hrvatskog književnika dokumentirano prikazao i kao slikara, čime je samo potkrijepio tvrdnje o Marulu kao slikaru koje su u svojim radovima iznosili naši suvremenici povjesničari umjetnosti: Cvito Fisković, Srećko Badurina, i drugi.

Uz izložene slike prof. Pandžić stavio je i tvrdnju: „Slikao je kao Appeles, klesao kao Lysipus, oblikovao kao Praxiteles“ (pingebat ut Appeles, sculpebat ut Lysipus, formabat ut Praxiteles), koja potječe od njegova prijatelja i životopisca književnika Frane Božičevića, što govori kako ga je već i njegov suvremenik smatrao slikarom.

fra Stipe Nosić