Regionalni susret braće središnjeg dijela Provincije

Regionalni susret središnjeg dijela naše Provincije održan je u četvrtak 4. veljače 2016. s početkom u 10 sati u Samostanu sv. Frane u Zadru. Nakon uvodne molitve i pozdrava, otac provincijal je pozdravio dvadesetak sudionika te izvijestio o dosadašnjim događajima sveze rješavanja poteškoća u našoj Provinciji.

Za našu Provinciju bila su određene dva delegata, jedan za međuprovincijsku suradnju unutar naše Konferencije i jedan za pitanja u Argentini. Sada je rješavanje tih problema preuzeo generalni definitor za našu Konferenciju fra Ivan Sesar. Nakon nedavnog susreta s generalnim ministrom, nažalost, nije bilo nikakve konkretne inicijative s naše strane.

Provincijal je istakao skorašnju sjednicu naše Uprave sa svim provincijalima naše Konferencije te kako će se nakon toga sročiti konkretni prijedlozi koji se trebaju predočiti Generalnoj upravi do 15. ožujka, 2016. godine. Osvrnuvši se na pismo generalnog ministra, predočio je braći ono što je rečeno na prošlotjednoj sjednici Uprave s generalnim definitorom.

Uslijedilo je pojašnjenje o ustroju i djelovanju Fondacije bl. Egidija koja bi došla u Pazin u naš samostan. Tamo su već više puta navraćali te ga ocijenili pogodnim za njihov način života. Problem Argentine također se razmatrao ukratko naglašavajući problem naše imovine te mogućnosti predaje i prodavanja naših posjeda s ciljem da se namirena sredstva iskoriste za potrebe misija u Africi. Prijedlog generalnog definitorija jest da je vratimo na brigu HBK.

Naširoko smo razmatrali kako osmisliti samostane koji zbog malog broja braće postaju teško održivi. Na kraju izlaganja provincijal je uputio otvoreno pitanje sudionicima susreta da se izjasne glede navedenih problema te da pokušaju jasno formulirati prijedloge. Susret je završio zajedničkim ručkom i međusobnim druženjem.